Johanna Kajson

Allt om min IVF i en podd

 
 
Angelica och Jessica som har Tvillingpodden har intervjuat mig om min resa från ofrivilligt barnlöshet till kejsarsnittet av Charles och idag släpps avsnittet om IVF:en vilket jag vet att många av er efterfrågat. Jag kan bara berätta om min historia och min upplevelse av behandlingarna men det finns många olika sätt att gå till väga. Hur som helst, ni kan lyssna på avsnittet här och jag tänkte även passa på att svara på att hålla frågestund om vår IVF-resa eller hur man ska tänka kring utrednignar, när man försöker men det inte går eller ofrivilligt barnlöshet.
 
Imorse när jag lyssnade på det färdigklippta avsnittet blev jag väldigt berörd och ledsen, under inspelningen höll jag ihop det och grät bara när jag berättade om äggplocken vilket jag är glad för, hade jag tillåtit mig att bryta ihop hade vi inte kunnat fortsätta inspelningen och jag ville att det skulle kännas som en peppig berättelse, inte en sorglig sådan. Men nu, när jag sitter ensam hemma och lyssna på min egen röst som berättar så blir jag berörd och ledsen av alla bilder, minnnen och känslor som bubblar upp i mig, fy vad tuff period i livet det där ändå var. Och jag jobbade massor samtidigt, gjorde bröllop, gjorde TV4 Nyhetsmorgon och tusen andra saker. Livet gick i 110 och karusellen slutade aldrig snurra… Phu, idag ska jag pussa extra mycket på Charles, hoppas ni vill lyssna på avsnittet iaf!
 
 Dagen efter andra misslyckandet var vi i Sunne på bröllopshelg med fina vännerna Nettan & Daniel, glädje och sorg i en himla mix – idag är även de föräldrar, livets kontraster!
 
 
 
Här kan ni läsa om första äggplocket som inte gick vägen.
 
Här kan ni läsa om sista äggplocket i september som till slut blev vår lilla Charles, även här är ett inlägg om det.
 
Här är lite tips om hur man stöttar den som går igenom ofrivilligt barnlöshet, jag berättar i podden om Emma som skrev lite om det under tiden och nu är hon gravid med sitt andra barn – hurra och grattis!
 
Och här kan ni läsa en övergripande berättelse om vår resa till miraklet i vår mage som numera är Charles Kajson, snart 1 år gammal.
 
 
Kvällen när vi visste att vi fick sätta in ett ägg dagen efter, Bollinger champagne och lycka!
 

 

 Så – nu kör vi frågestund så ska jag försöka förklara, peppa och stötta er allt jag kan!

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lina

  Hej Johanna. Jag har precis plussat efter många år av försök och ett år med IVF-försök. Jag vill tacka dig för att du har skrivit om din resa, det har verkligen gett mig hopp och det har varit ovärdeligt. Grattis till er som fick er Charles och nu hoppas jag att lilla grynet i min mage växer på sig i nio månader. Än en gång, tack för en bra blogg och för att du har delat med dig!!!

 2. Mamma bläckfisk

  Ja usch, det är verkligen tufft. Modigt av dig att berätta om det! Jag kämpade också i många år för att få barn, och efter två utomkvedshavandeskap som ledde till att båda mina äggledare fick opereras bort fanns bara IVF kvar som utväg. Mitt första barn blev till på andra försöket. Lyckan var total. Men relationen med min dåvarande man hade tagit mycket stryk av vår kamp för att få barn och när vi väl fick vårt efterlängtade barn hade vår relation i stort sett tagit slut. Ändå gick vi vidare med att försöka få ett syskon. Jag tyckte att det var så viktigt för vår son att få ett syskon, särskilt eftersom det förmodligen skulle bli så att hans föräldrar inte skulle fortsätta leva tillsammans och jag var osäker på hur mycket hans pappa skulle vilja finnas i hans liv. Jag tänkte att om han inte får syskon kommer han att bli så ensam och lyckades övertala ex maken. Den gången tog det fler försök innan det tog sig men när det väl gjorde det så tog det sig ordentligt, för det blev trillingar, trots att det inte ska kunna hända. Nu är mitt första barn fyra och trillingarna två och jag har fortfarande inte riktigt återhämtat mig från den både psykiska och fysiska pärs som det innebar att gå igenom alla behandlingar. Jag vet inte om jag någonsin kommer att återhämta mig helt. Men det var ändå så väldigt mycket värt det. För visst är det tufft med fyra små barn att ta hand om, men jag kan inte tänka mig hur det skulle vara att inte ha dem. Jag är så oerhört tacksam över mina fina barn!
  Grattis till er som fick er lilla Charles till slut (och grattis till lilla Charles som fick er till föräldrar!)!

 3. Linn

  Tog en lång promenad och lyssnade på avsnittet i eftermiddags – TACK för att du delar med dig ❤️ Har själv endometrios och vi tänkte börja försöka skaffa barn om ca två år. Vi är precis som ni var, det här med barn är långt borta just nu.. Jag undrar dock vad du fick för behandling den dess att du fick diagnosen tills dess att ni valde att börja försöka? Jag funderar också på hur relationen mellan dig och Richard påverkats av er resa? För mig, som är drabbad rent fysiskt, är ju endometriosen betydligt mer verklig och problematisk än för min sambo som bara säger "det löser sig". Då blir jag tokig – det är inte han som behöver dras med skiten….

 4. Sofie

  Lyssnade precis på avsnittet som ju var sååå fint. Tack för att du delar med dig, det känns ju himla viktigt att öka förståelsen för detta. Också himla bra att du berättar så öppet om endometrios, jag fick en ny bild av det också!
  Lite kul att jag har helt samma inställning till att skaffa barn som du lite berättade om, att jag inte är någon bebisperson osv, haha 🙂 Kanske det ändå finns hopp då 🙂 Tack och kram från Finland!

 5. Ereeka

  Jag är så glad över att vi haft ganska lätt att bli gravida, men jag är även väldigt glad över att det finns så bra hjälp att få idag. Förstår inte hur jobbigt det måste vara.

 6. v

  Vi har percis börjat med att försöka på egen hand än så länge – dock har jag pcos, så det lär bli ett tag tills vi lyckas. Jag blir så ledsen av alla glada par och gravidmagar. Dessutom blev min chef gravid men gjorde abort. Hur orättvis är livet…?

 7. ullie

  Vet precis va du gick igenom har gjort det själv oxå vilket resulterade tillslut i vår TIM idag 13 år och sen två systrara som inte skulle kunna bli till . tre kejsarsnitt tur verkligen att all hjäälp finns och det ibland går vägen o underverk sker

 8. ullie

  Vet precis va du gick igenom har gjort det själv oxå vilket resulterade tillslut i vår TIM idag 13 år och sen två systrara som inte skulle kunna bli till . tre kejsarsnitt tur verkligen att all hjäälp finns och det ibland går vägen o underverk sker

 9. A-M

  Jättefint berättat Johanna! Har en vän som gått genom samma sak (förutom ett missfall också) nu har hon två fantastiska flickor. Så underbart att det finns hjälp att få! Längtar till nästa del!

 10. Anonym

  Tack för att du delar med dig! Mycket intressant att få en inblick i vad IVF och endometrios innebär. Hade inte en aning. Mångas väg till bebisar är krokiga. Jag har haft väldigt lätt att bli gravid och min kropp har inte riktigt kunnat skilja på friska och sjuka embryon. Vilket har lett till sena missfall och sent avbrytande av graviditeter. En stor sorg i sig, men jag har funnit stöd hos andra som öppnat upp och berättar om sina erfarenheter! Tror att det är viktigt att uppmärksamma att bli gravid och få ett barn inte är enkelt alla gånger, och inte en självklarhet för alla! Det är helt fantastiskt att det faktiskt blir rätt så många gånger som det gör! Starkt Johanna!

 11. Erika

  Åh börja gråta på bussen när jag lyssna fick pausa flera gånger för det var så tungt att höra… Vi kämpade i ett år för att bli gravida o blev det på vanlig väg det tyckte jag då var sjukt jobbigt men det var en enkel resa jämfört med eran resa ❤️ Du är så modig som orkar berätta!

 12. Anonym

  Oj vad din berättelse berör ❤️ Vi är inne i en liknande karusell och hoppas så att den slutar lika lyckligt som er resa. Det var svårt att hålla tillbaka tårarna… Tack för att du delar med dig! ❤️

 13. Sara

  Så fint att du delar med dig av din historia, tack! Läser din blogg dagligen och du skänker verkligen hopp om att allt kan bli bra i slutändan för oss som kämpar på med IVF resor. Jag själv är inne på IVF4 och har äntligen ett litet pyre i magen, går in i vecka 13 om några dagar. Vågar ännu inte hoppas, inte tro. Då vi blivit gravida 2ggr innan på våra IVF försök men tyvärr fått missfall. När vågade du/ni att tro på att graviditeten skulle gå vägen? Tack igen för att du delar med dig av din resa. Kram

 14. Tove

  Hej! Lyssnade på avsnittet idag och blev verkligen berörd, har vänner som gick igenom ivf så hade lite koll men inte superbra koll. Känns bra att veta lite mer tycker jag så tack för att du delar med dig! Tyckte också det var fint som du sa att ni sett Charles när han bara var 4 celler – förstår att man inte vågade hoppas i det läget men så häftigt om man tänker efter!

 15. emma

  Lyssnade imorse, blev väldigt berörd av avsnittet! Tänkte fråga, när du sa att ni satte in ägget, så sa du även att det fanns ett till ägg som kunde sättas in. Vad hände med det? Frysen för framtiden? (förstår självklart om du inte vill svara!) KRAM! =)

 16. Cassandra

  Går just nu igenom den resan med ivf som ni gjorde. Idag sattes det in ett embryo, så nu håller vi tummarna att det tar sig! 😄

  Till skillnad från dig så kände inte jag av äggplocket alls i stort sätt.
  Men sedan fick jag också mycket smärtstillande! Fick först två Alvedon och en lugnande tablett, därefter fick jag insprutning något jag inte kommer ihåg vad det var i den droppnålen. Efter det fick jag morfin och starkt lugnande så jag blev jätte groggy, och lokalbedövning därnere. OCH att det fylldes på med mer morfin under ingreppet.
  Som det skiljer sig!! Hemskt att du skulle Behöva ha så ont, TVÅ gånger, istället för att ge dig allt det jag fick. Jag gjorde mitt i Malmö.

  1. JOHANNA KAJSON

   Det blev otydligt inser jag nu – jag fick all den smärtlindringen du fick också men det gjorde ändå så pass ont så de frågade flera gånger om vi skulle avbryta 🙁

 17. Emelie

  Blev väldigt berörd och man har fått en helt annan förståelse vad så många går igenom. Har själv haft turen att bli gravid på egen hand och man har inte förstått vad så många går igenom. Tack för du delar med dig! ❤️ Sen vill jag säga att din röst är så himla härlig att lyssna på!! Du verkar vara en så härlig person nu vill man ju träffa dig haha! Skiljer bara några veckor på våra barn dessutom!

 18. Johanna

  Blev så otroligt rörd när jag hörde din berättelse. Fick en mycket större förståelse hur allt går till och vilka kämpar alla par som går igenom det här är! ❤
  Har kusiner som har kommit till genom IVF och inser vilken kamp som min moster med man faktiskt gått igenom för att nå till ett barn tack vare din berättelse!

 19. Johanna

  Blev så otroligt rörd när jag hörde din berättelse. Fick en mycket större förståelse hur allt går till och vilka kämpar alla par som går igenom det här är! ❤
  Har kusiner som har kommit till genom IVF och inser vilken kamp som min moster med man faktiskt gått igenom för att nå till ett barn tack vare din berättelse!

 20. Anonym

  Det är alltid lika roligt att läsa om andras vägar till barn genom IVF tycker jag. Vi fick också göra två äggplock (fick dock till frysen också) och efter totalt fyra återföringar blev vi gravida. Blir man någonsin av med overklighetskänslan över att allt faktiskt gick vägen och att man har ett barn? Kanske är lite tidigt såhär snart två månader efter en förlossning att filosofera, haha.

 21. Mirella

  Tack för att du delar med dig! Vilken resa ni har gjort 💛 Så otroligt starkt av er som par och nu som en ännu större familj med er pojke!

 22. Cecilia

  Största TACK:et för att du delar med dig, så otroligt värdefullt för alla oss som står i startgroparna för ivf eller är mitt uppe i processen. Du är grym 💚 kram

 23. Anonym

  Jag blev väldigt berörd och har fått en ny bild av vad folk går igenom och tänker jäkla va stark du är!! (Och alla andra som går igenom de) 🙂