Mat för en 10 månaders – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Mat för en 10 månaders

Får frågor från er emellanåt om mat till Charles och det är ju så gulligt av er men mat är verkligen min stora ångest (skrev ett omskrivet inlägg om det här där ni också kan läsa Livsmedelsverkets riktlinjer och tips) och inget jag är bra på ens till mig själv. Innan jag fick barn var det ett av mina största orosmoment – hur ska jag se till att mitt barn får i sig rätt mat i rätt mängd och i rätt tid när jag tycker det är svårt ens till mig själv?
 

Jag tog hjälp av en tjej som är duktig på mat till en intervju för några månader sedan och där är många bra tips tycker jag, även om hon lagar all mat själv och det känns avancerat för mig som kör barnmatsburkar så plockade jag med mig de tipsen som passade mig bäst – gör det du också. Intervjun om mat för barn under 1 år hittar du här.
 
 
 
Senaste två frågorna som dök upp i veckan från er:
 
“Hej, ger du Charles hela ärtor som han tuggar på? Behöver tips på smak mat till min son”
 
Yes, Charles får hela ärtor eller majskorn vid varje måltid som han kan plocka med och så försöker jag lura in en halv burksmat emellan och fruktpuré till efterrätt. Charles vägrar 8-månaders burkarna så han får fortfarnde 6-månaders eller så tar jag 8-månaders och mixar dem släta. Jag tänker att efersom han är duktig på att tugga, äter och plockar med ärtor, broccoli, mackor, majs, banan och allt sånt i bitar och inte mos så behöver jag nog inte stesssa upp mig för att han ogillar 8-månaders. (Jag menar, VEM skulle vilja äta mjuk mos där det är bitar i? Hjärnan luras ju att tro att det är mos och sen helt plötsligt är där pastabitar,  då tar jag hellre och kokar makaroner som han kan plocka med och äta bredvid. Och igår provade vi faktiskt 1-års burken försitkigt och det gick bättre än 8-månaders. Vissa hoppar över det steget helt enkelt.) Så mer tips än så har jag inte men ni fina läsare kanske har supertips på mer plockmat?
 
 
 
“Hej Johanna! Tänkte höra lite om hur Charles matrutiner ser ut nu, på ett ungefär. Min tjej är 10,5 månad och jag tycker det är lite svårt och förvirrande ibland hur man ska tänka kring mat nu ex: gröt, ersättning, välling, burkmat, mat som vi lagar, mellanmål osv. BVC säger en sak, kompisar en annan, så därför lite kul att höra om hur ni tänker och gör just nu. Tack för en superblogg!”
 
Åh, jag är ju fel person att fråga egentligen som sagt och Charles har inte varit matglad alls, för bara 3-4 veckor sedan backade han helt och vägade all mat. Till och med gröt som han altlid älskat så då var vi back to basic och gav ersättning dygnet runt igen, otroligt frustrerande såklart. I påskas tog jag hjälp av mamma för att orka trappa upp igen eftersom man måste trixa, lura och tajma C för att få till det och det tar enorm energi såklart. Jag brukar behöver låta C ta en ärta och samtidigt smyga in burkmat på sked emellan, ibland tar han helt plötsligt flera skedar innan han fäktar och inte vill äta burkmaten igen. (Ingen behöver skriva om BLW eller att laga mat själv till C eller att han kanske vill äta själv osv, vi har provat oss fram till vad som funkar för oss eftersom jag inte klarar av att komponera ihop ekologiska måltider med rätt balans av järn och hit och dit. Burkmat måste funka för oss.) Gröt sitter han och bara gapar och äter glatt utan trix och katrinplommonppurén han får till efterrätt likaså, det är just själva middagsburken han tycker att han kan skippa så därför får jag trixas och luras med plockmat varvat – han har aldrig spottat ut maten utan bara öppnar inte munnen igen för skeden om man inte lockar runt med annat.
 
Hur som helst, nu är C också över 10 månader och vi ska försöka öka upp från en “middag” till två om dagen. Just nu äter C så här:
 
Gröt till frukost vid 07:30
En halv burkmat och fruktpuré till lunch vid 11/11:30
Klämmis, bananbitar, leverpastejsmacka eller något annat att plocka lite med till mellis 14
Eventuellt lite ersättning efter melliset beroende på hur mycekt han åt innan han somnar
(Här är tanken att det ska bli burkmat igen, nu är det ersättning eller mellis fram tills gröten)
Gröt vid 17/ 17:30
Ersättning när han somnar vid 20
(Sen äter han ersättning en gång på natten innan han vaknar för frukost på morgonen)
 
 
Charles får smaka det vi äter och gillar prinskorvar, köttbullar, makaroner, pastaknyten och allt sånt gör jag i små bitar som är lika stora som ärtorna ungefär så får han plocka med det men det är inte så ofta vi äter sånt. Tror jag ska börja äta makaroner och köttbullar till lunch för jag älskar det och då kan vi ju faktiskt äta samma, haha. Vad har man för grönsaker till det?
 
 
Tack för att ni ställer frågor fina ni, jag blir alltid lika glad!
 
Kom ihåg att trycka på hjärtat för att gilla era favoritinlägg så vet jag vad jag skriva mer om 🙂
 
 
 
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anonym

  Min 10-månaders godkänner bara en sorts burkmat (något enahanda…) , men älskar all hemlagad mat. Så han får äta samma som oss, fördelat i lagom bitar som han kan hantera. Vi lagar som vanligt men saltar efteråt. Helst äter han själv men godkänner även att bli matad (skönt ibland för att slippa kladd jämt och ständigt…) . Han får gröt till frukost, frukt på fm innan sömn, samma lunch som oss, frukt eller macka på em, samma middag som oss och ev gröt på kvällen om han inte åt så mycket middag. Han äter inget på natten. Jag trodde aldrig att han skulle klara sig utan att äta på natten, men när vi slutade amma för några veckor sedan (från att ha ammat nätterna igenom) så var han okej med att bara hålla handen och ligga nära nattetid. Skönt för sömnen för oss alla 🙂

  Mina bästa snabbmatsalternativ är frysta färdiga saker som jag kan tina snabbt i micro, t.ex. skalade räkor & falafel, fiskbitar (steker typ fiskpinnar och tar bort paneringen), majs, ärter, gurka i stavar eller bitar, grovriven ost plus ser till att försöka ha färdigkokta makaroner, ris eller potatis i kylen för att bara kunna värma på snabbt om det behövs. Annars är de största favoriterna just nu fisk och fläskfilé.

  Men det allra viktigaste är att hitta det som funkar för just er, burkmat eller hemlagat, äta själv eller matas spelar ingen roll i det långa loppet.

 2. Tess

  Min A ääääälskar broccoli och skulle leva på det om hon fick ;). Superenkelt med färsk att bara knoppa av ett par "knyten" och koka mjuka. Stammen brukar hon gnaga på men sen spotta ut för den är för hård för hennes två små tänder 😉

 3. Nanna

  Min 9,5 månaders vägrar att bli matad. Helt omöjlig. Hon har inga tänder fortfarande. Äter smörgås med leverpastej eller osaltat smör till frukost i små bitar. Mellis, squeeze eller frukt i bitar. Moget päron i hela klyftor eller banan/jordgubbar i små bitar. Lunch, köttbullar, makaroner, pytt i panna, klibbigt jasminris, bulgur, ångkokta morötter (favvis), ångkokt blomkål, kokt kyckling, lax/rödspätta. Mellis, smörgås/squeeze, avocado. Middag, se lunch. Till natten, rimligare gröt serverad i mjuk pipmugg. (Under natten grötsqueeze som tyvärr är 70% frukt, men orkar inte fightas med vår fröken nattetid, hon vägrar nappflaska med välling och vi orkar inte göra rinnig gröt mitt i natten.

  Heja dig som verkar vara en sån grym mamma! Kram och tack för en bra blogg utan massa pekpinnar utan ett ärligt och härligt vardagsliv

 4. Nanna

  Min 9,5 månaders vägrar att bli matad. Helt omöjlig. Hon har inga tänder fortfarande. Äter smörgås med leverpastej eller osaltat smör till frukost i små bitar. Mellis, squeeze eller frukt i bitar. Moget päron i hela klyftor eller banan/jordgubbar i små bitar. Lunch, köttbullar, makaroner, pytt i panna, klibbigt jasminris, bulgur, ångkokta morötter (favvis), ångkokt blomkål, kokt kyckling, lax/rödspätta. Mellis, smörgås/squeeze, avocado. Middag, se lunch. Till natten, rimligare gröt serverad i mjuk pipmugg. (Under natten grötsqueeze som tyvärr är 70% frukt, men orkar inte fightas med vår fröken nattetid, hon vägrar nappflaska med välling och vi orkar inte göra rinnig gröt mitt i natten.

  Heja dig som verkar vara en sån grym mamma! Kram och tack för en bra blogg utan massa pekpinnar utan ett ärligt och härligt vardagsliv

 5. Amanda

  Vår son har inte heller velat äta, vi har lekt, lurat i honom och han har inte stoppat nåt självmant i munnen. Men sen, när han va 16 månader så bara det vände.. nu äter han hur mkt som helst, provar allt! Är så himla glad, det har verkligen tagit så mkt energi med alla matningar och oro över dålig viktuppgång.

  Hoppas det vänder för er med! 🙂

 6. Malin

  Jag tipsar också om broccoli! Perfekt att ha hemma i frysen, blir riktigt mjuk tillskillnad från färsk, och passar till typ allt! Annat som man kan plocka som vår tjej gillar är räkor (skalade från frysdisken), blåbär och hallon är den absolut favoriten! Passionsfrukt är också mums när vi vill ha enkel efterrätt utan att skala.

 7. Emma

  Prova att ge honom ett helt men mjukt päron (ta bara bort skaftet). Då kan han hålla i det själv och sitta och gnaga på länge. Perfekt om man har saker att göra själv samtidigt. Min 10-månaders är sysselsatt i över 20 minuter!

 8. Jessika

  Haha jag önskar att min son skulle gilla burkmat så vi kunde ha med det ibland! Han är också kräsen med mat rent generellt, men totalvägrar verkligen burkmaten. Sjukt segt att behöva vara så himla planerad och alltid ha med hemmagjord mat 🙂

 9. Maria

  Vårt äldsta barn åt som en häst, vad man än satte fram, nåja nästan.
  Då kan en ju tro att det skulle gå lika lätt med nästa. Icke. Det var ett evigt trugande. Till slut gav jag upp och lurade i maten genom att varva med fruktpuré och till och med doppa skeden med mat i purén. Jag VEEEET, så skall man INTE göra! Då slank maten ner. När han blev kanske ett år släppte det och nu, som nästan treåring, äter han som folk. Ibland mer än storasyster.

 10. Jonna

  Alltså vad härligt att läsa att man inte är ensam om att fightas med matningen! Min dotter är 9,5 månad och har ätit matburkar jättebra ett tag, men helt plötsligt måste man "luras" med smörgåsbitar, grönsaker eller annat för att hon ens ska öppna munnen. Man vet att hon är hungrig men hon vill helst bara plocka själv. Blir dock lite svårt med matburken 🙂 haha. Jag ger också matburk, känns enklast så ett tag till tills de äter mer "vanlig mat" som oss. Och blw enbart känns svårt men är säkert bra för dem vill.
  Bra tips med ärtor och majs. Vi ger mkt broccoli i små buketter utan det tjocka gröna skaftet. Även lite potatisbitar ibland om vi ändå äter samtidigt.

 11. Hanna

  Om du inte själv vill stå och hacka sallad eller koka morötter så finns det ju massor av förkokta goda grönsaker i frysdisken, morötter blomkål tex eller varför inte blandningarna som finns eller wokgrönsaker. Bara att värma. Mycket kommer ju i slantar (morötter tex) som kan vara lättare än tex stavar att sätta i halsen men det går ju att dela dem till ärtstora bitar. Annars kanske gurkstavar eller liknande kan vara något.

  Skönt att ni gör som ni känner passad er bäst. Är så trött på att "välmenta råd". Kan vi inte vara utgå från att de allra allra flesta föräldrar gör det som är bäst för dem och deras barn. Uppskattar ärligheten i din blogg!

 12. Hanna

  Om du inte själv vill stå och hacka sallad eller koka morötter så finns det ju massor av förkokta goda grönsaker i frysdisken, morötter blomkål tex eller varför inte blandningarna som finns eller wokgrönsaker. Bara att värma. Mycket kommer ju i slantar (morötter tex) som kan vara lättare än tex stavar att sätta i halsen men det går ju att dela dem till ärtstora bitar. Annars kanske gurkstavar eller liknande kan vara något.

  Skönt att ni gör som ni känner passad er bäst. Är så trött på att "välmenta råd". Kan vi inte vara utgå från att de allra allra flesta föräldrar gör det som är bäst för dem och deras barn. Uppskattar ärligheten i din blogg!

 13. Jenny

  Många barn, min dotter inkluderad, älskar broccoli. När hon var mindre brukade jag dra isär buketterna så de blev ganska små och smala och koka dem längre än den till oss vuxna. Då blir det så mjuka så de i princip kan mosas i munnen av barnet.

 14. Emelie

  Du gör helt rätt ni ska göra det som funkar bäst för er och för Charles! Mat ska vara roligt inte något som ger ångest. Och tillslut så kommer han äta det han får och barn svälter inte sig själva dom är bra på att reglera det där har jag märkt. Jag har enbart gett hemlagat men det är för att jag tycker det är kul att laga mat och tycker burkarna ser oaptitliga ut sen spara det lite pengar med. Men jag tycker det är bra att burkmaten finns för alla gillar ju inte att laga mat. Nu är vår dotter 10,5 månad och äter i princip allt det vi äter men allt går inte så har alltid köttbullar eller något sånt hemma. Vi började med plockmat vid 9 månader för hon vägrade bli matad även det är ju olika för alla barn men en sak som är lika är att vissa dagar äter dom massor och andra knappt någonting. Hon är så nöjd nu när hon får äta själv och jag trugar inte vill hon inte ha så slipper hon! Viktigast är att dom är glada och nöjda för det ger nöjda föräldrar!!

 15. Hanna

  Vi gav vår nu 1,5-åring enbart hipps burkmat, köpegröt, klämmisar osv och jag fick höra att hon skulle bli en kräsen dam om vi inte lagade mat själva åt henne för alla burkar smakar minsann likadant. Nästan precis när hon fyllde 1 började vi med att hon fick äta samma som oss och sen dess har hon gjort det och är inte ett dugg kräsen. Jag tycker maten som går att köpa i affärerna är ett superbra alternativ om man inte vill/kan/orkar laga egen mat. Så skönt att veta att de innehåller allt barnet behöver.

 16. Linda

  Ta det lugnt… det där kommer! Bra att du vågar ge honom lite plockmat! Jag har insett att förkokade majskolvar är min bästa vän nu. Min 9 månaders kan sitta en halvtimme och äta och gnaga… perfekt!!! 🙂