Johanna Kajson

Som ett ljus

Han sitter som ett litet ljus emellanåt med rak rygg och nyfiken blick i sina blå ögon. Idag fick det bli mörkblå body som matchar de där intensiva ögonen – och så isbjörnarna till såklart!
På tal om sömn, kan vi inte försöka hjälpas åt och dela med oss av tips på hur man orkar/överlever såna här tider när man väcks en gång i timmen? Tips, knep och genvägar – vill ni dela med er av det?
Jag kan börja – jag har verkligen försökt använda TV och skärm så lite jag bara kunnat och begränsat det till bil, flyg och när det är panikskrik mitt i natten om inget annat funkat – och jag måste säga att det har såklart försvårat min mammaledighet mer än hur andra som bara haft på tv:n lite avslappnat har haft det. Men nu, efter över en månad av att C är vaken hela kvällarna och jag väcks en gång i timmen minst på nätterna då känner jag att jag är på överlevnadsmood – och då säger jag bara släpp alla krav på dig själv, alla duktighetsgrejer och alla förbud och regler du satt upp för att du läst vad som är mest korrekt någonstans för ditt barn. Du är också viktig – du måste orka för att sitt barn ska må bra. Alltså säger jag hej till Barnkanalen för att ge mig själv ett break att äta frukost i lugn och ro, det är helt plötsligt mysigt med morgon med C när jag släppte TV-kravet för en stund. Så när man är på sparlåga – gör undantag av alla regler och slappna av och ta lättaste vägen möjligt. Det är mitt tips.
Ni då?
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anonym

  Flytta ut sängen i vardagsrummet. Han känner era dofter, era rörelse och säkert att någon snarkar!? Ni väcker varandra!! Jag kan nästan lova att om ni håller i de i någon vecka så kommer de bli bättre!!!!!

 2. Sara

  Vi har en madrass på golvet i J:s rum, perfekt dom gånger han är sjuk/har svårt att sova. Då kan en sova med honom där och sen smyga ut om det tillåts. Vi brukar lägga ett täcke och kuddar runt så han inte ska hamna på golvet om han rullar iväg. Det är grymt att ha när han vaknar tidigt med, så kan en förälder sova vidare och den andra kan halvsova på madrassen och som nån annan skrev, kasta ut dom bästa leksakerna på golvet och hoppas på att dom underhåller en stund 🙂

  Vissa perioder när han haft svårt att somna om har vi satt på musik och nattlampa i philips babywatch. Så har han stirrat in i den och somnat 🙂
  Men som sagt, perioder, en vecka funkar en viss grej och sen är det totalt fel … 🙂

 3. Anonym

  Vilket skönt inlägg! Tack!!
  Jag har en 8-månaders, och bråttas också med de här skärm-tänkandet… mitt bästa tips är nog att komma iväg. Jag har en granne som är mammaledig, och att bara sitta hemma hos henne o titta på barnen känns bättre än att sitta själv. Eller på öppna förskolan. För mig dunkar det att komma iväg hemifrån, en kopp kaffe i handen och se andra vuxna. Sen behöver man knappt prata med varandra, det räcker med att bara va 🙂

 4. Anonym

  Jag har inga som helst belägg men jag tror inte att de kan uppfatta en läskig bild t ex från nyheterna eller liknande när de är så små. Min tjej är 13 månader och det känns mer som kanske när hon blir upp mot 2-3 år som de kan tolka en bild som läskig eller ej. Kan iaf inte se att Betty reagerar om hon tittar upp på skärmen just vid reklamen eller så. Men som sagt, bara vad lilla jag tror 😊 Är själv sjukt lättskrämd men kan inte känna igen mig i det du berättar om att du har minnen från läskiga bilder när du var liten, det vill man klart inte utsätta dem för..

 5. Lisa B

  Min son är född mitten av april 2015. Han har aldrig varit en sovare men det blev hela tiden värre för varje månad han levt. När han var fem månade var det upp al varje timme. Jag slutade amma efter 5 veckor och han har hela tiden legat över kurvan. Så vårt första råd från BVC vi gick efter var att sluta nattmata mellan 23-05. Men det blev värre. Då gav vi en flaska vid 2-tiden. Ingen förändring. Då skulle vi ta bort nattmat igen. Men nu skulle han inte få mat mellan 19-05. Han blev galen. Skrek som en tok. Då kopplade special BVC in. Taaaaacka gudarna för psykologen vi fick träffa då. Hon gav oss olika förslag på vad vi kunde göra. Vi bestämde själva vad vi var villiga att genomföra. Jag tog hard core metoden. I grova drag gickd et till så här. Först nattade vi honom med att humma olika sånger. Varje gång han vakande hummade vi vid dörren. Under natten sov en av oss i hans rum och hummade när han vaknade men absolut aldrig kliva ur sängen. Ja, han kunde skrika sig röd i över en timme. Men för varje gång kortades tiden ner. Sen slutade vi sova i hans rum och bara humma utanför. Sen slutade vi humma och bara skramlade i lägenheten. Sen slutade vi skramla. Nu sover han 19-04 utan uppvak. Då får han flaska och somnar lm till 06-07 ungefär. Psykologen trodde nig att det här skulle gå på någon vecka eller två. Vår son är av annat virke. Vi höll på i två månader. Men jag är sååååå glad för all hjälp vi fick. Telefonkontakt varje vecka. Jag fick gott stöd i att han TAR INGEN SKADA av att skrika.
  Så mitt tips är att be om riktigt sömnhjälp av BVC, att ni ska få kontakt med specialister. Lycka till!! Jag lider med er!

  1. JOHANNA KAJSON

   Åh fyyy, hade aldrig klarat det men skönt att ni känner att ni fick den hjälp ni behövde!! Hade ingen aning om att man kunde få hjälp, pratar knappt mes BVC om det för hon är som en bok ur skolan och lan bara svara sånt som står i boken typ, haha. Ingen hjälp där alltså.

 6. Lotta

  Mitt tips är att sova i skift (låter ju fruktansvärt tråkigt, men vad gör man inte för lite sömn). Då får vi i alla fall piggare dagar. Jag sover med öronproppar ostört 20:00-01:00 min man sover 01:00-06:00. Under andra delen av natten turas vi om att sova inne hos vår dotter (9 månader). På så sätt får vi båda åtminstone 5 timmars ostörd sömn, vilket gör att vi orkar med dagarna.

 7. Anonym

  Undrar om C sover i sin säng och du kliver upp varje gång han vaknar? Min man vill verkligen att vår lille (5 mån) ska sova i sin säng men då kan jag lova att jag blir lika sömnlös som du! Så min lösning nu är att samsova. Han vaknar till flera gånger på natten men jag behöver bara buffa lite eller liggamma om han är hungrig, så somnar vi båda om säkert inom 3min!

 8. Anonym

  Vi har en robotdamsugare 🙂 fungerar både som underhållning & är sövande!!! Älskar denna apparat haha – kan rekommendera (iRobot). Städar jättebra också.

 9. Tess

  Vet du vad…jag har inte riktigt reflekterat över det där med att de ser hemska saker på t.ex. nyheter och reklam. Jag skulle ju aldrig se en deckare etc. med henne av den anledningen, men har liksom inte tänkt till på det där. Dels så är hon inte så fast för Nyhetsmorgon (mer jag) utan det är mer i bakgrunden och sen "fattar" ju inte riktigt ännu och blir aldrig rädd för tv:n…MEN den dagen kommer och jag vill inte heller att hon då ska se de hemska sakerna som roliga heller. Hm…blir att klura lite på det där, hur tänker du?

 10. Matilda

  Efter ha googlat ihjäl mig efter tips efter massa skrik på nätter och kvällar. Så läste jag ett tips från en förälder: gå ut i köket med barnet I famnen och kör kranen på max. Fungerade! Ungefär samma som White noise (vitt brus) finns playlist på Youtube och Spotify. Min son somnar/sover med det på ibland.

 11. Emma

  Jag fick tipset från en vän när min son var liten (idag är han drygt 2 år) att det handlar mycket om inställning och acceptans. Det har funkat så bra för mig, att istället för att fokusera på att jag är sjukt trött och hur jobbigt det är, istället tänka att okej, idag blir en seg dag men vi kör på minsta motstånd och gör det vi känner för. Struntar i den där tvätten eller dammtussarna eller stöket och bara vara. Om jag inte ställde så höga krav på mig själv om hur bra allt skulle vara (vi har ju alla nån bild av den perfekta vardagen med våra barn) och istället bara tog dessa dagar som de kom så blev jag en gladare mamma och då blev min son automatiskt nöjdare. Det är ändå ingen som förväntar sig att något småbarnshem är perfekt och fläckfritt, eller att någon småbarnsförälder är helt utvilad, vad vi än blir matade med från sociala medier och annat! Så skönt när folk kan skriva om verkligheten och inte linda in allt i ett skimmer. Jätteskönt för de vars barn sover längre perioder på nätterna, jag avundas de, men många är vi som inte har fått just de barnen…

 12. Erika

  När jag läste ditt inlägg om skärmtid tidigare tänkte jag bara oj vad duktigt o riktigt imponerad! För jag har tv på ofta eller radio. Så min dotter är nu 8 mån leker med Sina grejer vid tv men hon är inte speciellt intresserad av tv och jag får se filmer jag vill se och nu har jag satt på barn filmer kollar på nostalgi Disney filmer o då har hon faktist stannat upp o tittat så får vi en lugn stund ihop!
  Så mysigt när vi båda är nöjda. Då våra nätter är jobbiga hon vaknar minst 5-10 gånger per natt och somnar aldrig förre 22 på kvällen om hon får välja vill hon va uppe till 24… Så har hon varit hela tiden!

  Vi mammor ska stötta varandra inte jämföra oss med varandra, alla är olika!

  1. JOHANNA KAJSON

   Duktigt och duktigt men jag ville verkligen försöka hålla på det och såna här dagar oooorkar jag inte det!! Nu kör jag barngrejor om det är på, tänker väl att om jag kan tycka bilderna på nyheterna kam vara läskiga eller en Beck reklam så lär ju han också tycka det. Hur tänker du där? För det vore ju ääännuuuu skönare att se sånt som jag vill se och slappnar av till… Hrmm

 13. Helena

  Har just hittat en fantastisk lösning på detta(har en 8månaders tjej) – vi har en självgående dammsugare – hon kan sitta och titta på den i evigheter när den kör runt! (Bonus att det blir städat haha 😂)

 14. Helena

  Har just hittat en fantastisk lösning på detta(har en 8månaders tjej) – vi har en självgående dammsugare – hon kan sitta och titta på den i evigheter när den kör runt! (Bonus att det blir städat haha 😂)

 15. Tess

  Mitt bästa tips är att klura på vad du kan ha för "lyx" när ni är hemma. Tex så ser jag alltid till att ha mörk choklad hemma…. Den chokladbiten räddar mig. Och fina blommor för då blir jag glad. Att dessutom ha på Nyhetsmorgon på morgnarna det tycker jag är mysigt liksom att ha en podcast på. Då lan jag leka samtidigt som hjärnan kan ta en paus och få inspiration kring annat än bebis. Jag försöker släppa alla krav på mig själv och att inte ha tipp topp hemma, samtidigt som jag inte alls mår bra när det är stökigt (som alltid med bebis??) så det är en avvägning det där. Sen tror jag också på att boka in lite vardagslyx för sig själv, som en middag, kanske få en manikyr. Behöver inte vara stora grejer men ngt som är för bara dig. Just ja, vi beställer hem all mat till dörren. På det sätter känner jag inte att jag måste till affären varje dag.

 16. Emelie

  Jag brukar plocka fram dotterns böcker hon älskar att sitta och pilla med dom! Hon är 8 månader sen funkar vispar och decilitermått med om leksakerna blir tråkiga! Men jag försöker hitta på något varje dag komma hemifrån träffa andra mammor så barnen får leka och bli ordentligt trötta och stimulerade då sover iaf min dotter gott sen!

 17. EmmaB

  När vi har haft en natt där lilla H varit vaken mkt och jag har svårt att somna om. (Kan ligga vaken 3 h). Jag har ju svårt att få återhämta mig på dagen med en 3,5 åring. I måndags när jag sovit dåligt och varit vaken.
  Då gick vi faktiskt ut och lekte, var ute en lång stund. Sen kom in då gav jag barnen mat och sen fick faktiskt dem äldsta se barnprogram på Ipad. Lilla kröp omkring på golvet o jag åt min lunch framför tv.n
  Sen åkte vi faktiskt på biblioteket. Jag tyckte det var riktigt skönt att ha ngt att göra o sysselsätta mig med!

 18. Anonym

  Våga be om hjälp! Det är lätt att tänka att "jag kan ta hand om mitt barn själv" men har man en vän, mamma, eller någon släkting som gärna umgås med ditt barn, låt de ta en promenad själva så du får vila, eller att du lämnar hemmet för en lunch med en kompis eller bara för att sätta dig på biblioteket och läsa en stund 🙂 sånt laddar batterierna enormt!!

 19. Jennie

  Jag är nog en av de där avslappnade mammorna som ibland låter tv:n vara på i bakgrunden hela dagarna. Tror även att tv:n har varit igång mkt när vi 80:talister var små och så vitt jag vet är det inge fel på oss 🙂
  Nu har jag börjat låta min dotter (6-mån) titta på babblarna när jag ska laga mat och hon är less på babygym, hoppgunga, gåstol osv… Ohhoj, vilken hit! Hon blir helt tyst och nöjd. Och får sedan en mätt mamma vilket leder till att man får mer energi att vara mer närvarande med henne igen. För kom igen, tror inte det finns nån som ger sitt barn 100% uppmärksamhet hela dagarna….

 20. A-M

  Jag har också börjat få svårt att sova på dagarna trots mycket trött men bebis som stånkat och stönat mest hela natten. Vid fyra hade han väckt mig så många gånger så jag hoppades det var morgon. Har varit mycket restriktiv med skärmar fram tills nu, lite babblarna eller babyloonz räddar matlagning och tvättvikande tex. I övrigt försöker jag liksom tipsen ovan, massor av leksaker på golvet tillsammans med kudde och täcke. Får iaf kroppen vila lite!

 21. Anonym

  Godmorgon! Helt rätt, släpp alla krav. Låt barnen underhålla sig själva. Kör en del padda här hemma även till lilltjejen när jag är som tröttast. Låter henne vara vaken bredvid mig i sängen när jag halvsover. Stoppa ner massa leksaker i spjälsängen. Drick MYCKET kaffe. Ta en dusch med ett härjande barn på golvet bredvid. Lägg dig tidigt. Stor kram från en som blivit väckt varje halvtimme sen kl 01 🙂

 22. Mirella

  Jag brukar också tänka på det här med skärmtid och det jag gör när jag känner att det blir för mkt är att sätta på en spellista men lägger ifrån mig mobilen (på hyllan tex) – då hör man musiken men behöver inte titta på skärmen. Samtidigt lägger jag ut leksaker på mattan och då är det go for it! Min pojke älskar att dra ut leksak efter leksak ur sin korg och sedan sätta tillbaka dom, haha. Under den stunden kopplar jag av med en kopp kaffe och tar det lugnt. Ett tips till, under bebisens sovstunder då jag själv inte kan sova men är toktrött, så brer jag ändå ut mig på sängen bredvid med en bok/tidning. Man vilar ändå ut sig trots att man inte somnar. Glöm allt annat som måste göras då och ta chansen till att koppla av, i allafall för en timme!

  1. JOHANNA KAJSON

   Ja Babblarna med bara ljud brukar jag också köra men nu känner jag att det räcker inte efter såna här nätter så hej tv!

   Supertips med vilan, att bläddra i en tidning i sängen är superåterhätmning ju!!

 23. Linda

  Hej! Säger bara heja heja! Är i exakt samma sits dock med en förkyld 7 månaders. .. tror jag lyckades få ihop 4h sömn i natt. Jag förstår verkligen att man inte ska låta bebisar utsättas för mobil och tvljus hela dagarna och självklart är det absolut bäst att laga egen barnmat till sitt lilla hjärta. Men kom igen… de överlever med burkmat och om en mamma är glad då är barnet glad. Nej, Tack!!! säger jag till babblarna och burkmat! Självklart kan man sträva efter att undvika det, men snälla alla mammor sluta med pekpinnar för de mammorna som behöver en pause eller inte orkar!

  Mitt tips att hälla ut alla leksaker på en filt, massa kuddar och en stir kopp kaffe! Gärna nått gott att fika med också.. på högtalaren har jag ibland en podd på så kan man låtsas att man har vuxetsällskap en stund Kram på dig.. (inser att nattens trötthet kanske kräktes ut nu…)