Johanna Kajson

En mumsig kväll & mammamage

Igårkväll var jag inne i stan på middag med syrran och Anna som bjöd på en mumsig kväll på Brillo. Herregud vad gott allt var igår! Framförallt tryffelpastan och den där löjromspizzan. VILKEN PIZZA!
 
Dessutom hade jag inte sett Kungsgatans alla juleljus tända i år så bara det var ju urmysigt.
 
Och så delade vi på en liten, mumsig dessert såklart.
 
Brillo kan man ju beställa hem mat ifrån också, tänk denna menyn en lugn fredagkväll hemma. Slurp!
 
 
Nu somnade Charles så jag ska försöka få till ett ryggpass lite snabbt här på golvet. Han vill bli buren extra mycket för tillfället och jag känner att ryggen tar stryk. Förresten, vet ni att jag kommit loss och kört mammamage 5-6 dagar i veckan nu i två veckor – hurra! Det var tack vare den där mammamagekonsultationen jag gick på som förklarade några motiverande, riktigt bra grejer för mig. Jag såg att ni ville höra lite vad hon berättade så jag sammanfattar det viktigaste här:
 
– Bättre att göra en enda övning från mammamageappen om dagen än att göra alla någon gång i veckan. Tanken med övningarna är att man ska träna upp HJÄRNAN att lära sig hålla bäcken och inre magmusklerna och för att träna hjärnan på den vanan så räcker det med att  göra något litet varje dag (elelr 5-6 dagar i veckan.)
 
– Hellre lätt anspänning än ”hård” eller vad man ska säga. Man ska dra in under naveln och det man ska vara uppmärksam på är om man dessutom råka spänna lite ovan naveln, typ vid revbenen liksom. Det är lätt gjort för så tänker man att man gör när man spänner magen liksom. Men hellre dra upp bäcken och bara liiite in under naveln.
 
– Bäckenbotten kan man tänka som en platta som går under hela bäckenet som man ska dra upp. Inte bara det man lärde sig var kniiip för alltså utan måla upp ett sträck under hela dig som ska lyftas upp mot knoppen.
 
– Bäckenbotten är en muskel, det har jag hört det tjatas om men vad jag inte fattat är att den förtunnas enormt mycket så man kan se en bild framför sig med en platta som liksom är 1cm tjock innan och efter förlossningen är den kanske 1mm (siffrorna stämmer inte här utan det är mer för att göra det hela visuellt motiverande för mig själv) och den ska liksom tränas upp/ samt behöver tid på sig att bli sitt vanliga tjocka jag igen. Därav ska man inte stressa sig igenom appen och fuska för att sedan köra hardcore och situps för förutom mammamageövningar så behöver den TID. Och det är ju sååå segt när man bara vill komma tillbaka men det inns verkligen en anledning till att de tjatas om att det tar 9 månader – 1 år att komma tillbaka i kroppen. Saker behöver liksom läkas och återhämtas och det är det man gör de där första 9 månaderna  – och sen kan man börja bygga upp igen.
 
– Ni hade rätt, jag skulle helst inte ha sprungit riktigt än – eller MAN bör inte börja springa förrän man återhämtat sig ordentligt – oavsett hur det känns i kroppen. Men eftersom hon testade mig och jag är så pass tränad i bäckenbotten som jag trodde så sa hon att iom att jag sprungit på det försiktigt sättet jag gjort med lååångsam ökning och låångsamt tempo så var det bra. Det hon ville att jag skulle varva med var intervallträning med fokus på att hålla bäckenbotten (bäckenet uppåt och magen lite lätt inåt under naveln) samtidigt som jag sprang och varje gång jag kom på att jag släppt det skulle jag stanna helt i minst 10 sekunder för att vila musklerna innan jag spände dem igen och fortsatte. Eller backlöpning – spänna bäckenbotten och springa upp för en kulle och sen vila musklerna när jag gick ner. Detta för att träna HJÄRNAN att lära sig hålla musklerna.
 
– Och det där med att vila 10 sekunder emellan och slappna av musklerna helt poängterade hon också hur viktigt det var. Anledningen till att man ska göra det är för att musklerna ska fatta vad som är avspänt och vad som är påkopplat liksom. Om man bara vilar ett par sekunder (för att man t ex stressar igenom övningarna eller tycker att det ”förstör träningen” att stå still avspänd 10 sek under löpningen) så lär sig inte hjärna när den ska koppla på musklerna. VILAN är lika viktig.
 
– Slutligen så sa hon att för att lära hjärnan allt ovan ska man ha 3 fokusmånader där man gör minst en övning en gång om dagen, 5-6 gånger i veckan. Då lär man hjärnan detta från grunden och det är DET som allt går ut på. Inte att få platt mage eller snabbt komma tillbaka utan för att få hjärnan att ta hand om inre magmuskler, bäckenbotten och hela hållningen resten av livet. Lite mer motiverande va?
 
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tess

    Grymt bra! Var stenhård med appen och tycker att jag har en helt annat kontroll över bålen och bäckenet än innan graviditeten. Och visst är det nog så att hjärnan har ett stort finger med i spelet. Lycka till, du är grym!