Johanna Kajson

Träningskväll och löpningstips

Titta vilken fin bild Isabella fångade på mig och Charles på lunchen:
 
Lätt svettig efter bad och långpromenad, phuu. Men såå god lunch! Jag åt grillad tonfisk.
 
Nu kommer strax Mia och Millan hit och kör träning med mig hemma. Vilken träningsvecka jag får till hörreni; yoga i söndags och tisdags och löpning i måndags och igår och så styrketräning idag och ett löppass till i helgen. Och så långpromenad idag på det, så himla skönt att komma loss lite och få ihop tiden för träningen. Löpningen är ju otroligt tidseffektiv vilket jag gillar…
 
Jag fick frågan om mina bästa tips för att komma igång med löpning. Nu har jag ju bara varit igång 9-10 veckor men det känns i kroppen att löpningen är här för att stanna för jag tycker fortfarande det är riktigt roligt och är så pepp på nästa löprunda hela tiden. Och det känns verkligen som löpning är hemligheten för att få småbarnslivet och träning att gå ihop – man kan göra det varsomhelst, närsomhelst och behöver inte planera eller bestämma innan. Det var det som lockade mig.
 
Jag har alltid hatat att springa men nu har jag lagt om min tänk och verkligen hittat en pepp i det och hemligheten är att inte sätta för stor press på sig själv och varken fuska på ena eller andra hållet (lägga på eller hoppa över). Jag hörde av Martina Haag att hon hade börjat med att springa 12 minuter första rundan och sedan varit helt slut men bestämt sig för att om hon kunde springa 12 minuter så kunde hon minsann springa 13… Och sen la hon på en minut per gång och det inspirerade mig enormt, att aldrig tänka längre än nästa steg och nästa steg var ju alltid bara en ynka, fjuttig minut mer. Det fixar jag!
 
– Börja med att ge dig ut och spring lååååångsamt. Detta är viktigt, jag skiter fortfarande i hur långt jag kommer eller hur fort det går utan fokus är bara ATT göra det och att lägga på en minut varje gång och aldrig, aldrig stanna under löpningen. NO MATTER WHAT. Det får verkligen gå hur långsamt som helst, bara du springer och inte går.
 
– Oavsett om du känner dig pigg i kroppen eller inte efter dina t ex 12 minuter så FÅR DU INTE FORTSÄTTA. Det är också en nyckel för att lyckas, förr har jag alltid lagt på lite till eller gått en powerwalk på ytterligare 30 minuter ”när jag ändå är ute och ändå ska duscha” typ men det har gjort att jag kommit hem trött och det tagit för lång tid ändå. Så när 12 minuter är över ska du vara hemma igen. Du ska INTE fixa en massa annat eller göra situps när du ändå är igång. Du ska bara springa 12 ynka minuter och sen känna dig NÖJD och STOLT och klar för en dusch. Och när du känner dig så pepp så längtar du tills du får springa 13 minuter för 12 minuter var ju faktiskt nästan lite fjuttigt.
 
– Oavsett hur trött du är på ett pass så får du INTE stanna. Skulle du stanna och börja gå, ens 10 sekunder så räknas inte passet och du måste börja om på samma antal minuter nästa gång. (Och det skulle ju svida för jag vill ju upp på magiska gränserna 25, 30, 40, 45, 55 och 1h!!! Och det tar längre tid om jag skulle gå de där ynka 10 sekunderna och dessutom så skulle jag bli tröttare av det.)
 
– Lägg på en minut per pass och gör det inte för ofta i början, jag har kört 2 gånger i veckan som standard för att det ska gå lagom långt emellan så det fortfarande känns kul när jag ger mig ut.
 
– Dra på dig färgglada, fina löparkläder och köp schyssta löparskor. Det är skorna som är grejen måste jag säga så ta hjälp av  proffs som tittar på vad just du behöver. Det svider lite och är dyrt, men då måste du ju bara leva upp till ditt mål och använda de där dyra skorna. Smart va?
 
– Förr lyssnade jag på musik när jag sprang men nu lyssnar jag på poddar, att spara en Fredagspodden till nästa löptur gör ju att jag längtar lite extra för förutom att lyssna på podden och gjort ännu en extra minut så får jag egentid eftersom någon annan passar Charles. Win-win-win!
 
– Tänk aldrig längre än till nästa pass. Om jag hade tänkt 30 minuter när jag började på 12 så hade det känts på tok för långt bort så jag har bara fokuserat på här och nu – jag ska ”bara” springa 20 ynka minuter osv. Nu är jag uppe på 28 minuter helt plötsligt och är såå pepp på nästa runda.
 
 
Hoppas det kan inspirera någon mer som hatat löpning men egentligen tror att det kan vara en träningsform som kan passa deras liv. Jag är väldigt förvånad själv över hur energisk jag är på den där löpningen men det är nog för att det är kravlöst och målet är alltid bara en minut mer (inte snabbare, längre, effektivare osv.)
 
 
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Suss

  Jo, grejen är den att jag sprungit en del och använt mammamage-appen, känt mig jättestark. Hade en kanongraviditet, superenkel förlossning. Tycker jag gjort massa knipövningar, känt mig bra helt enkelt. Men för ngn vecka sen började jag få ont i svanskotan. Gick till John carrier som är specialist på mammamage och det är tydligen supervanligt, i mitt fall hade jag gjort fel när jag använde mammamage-appen, spänt för mkt och det + lite för mkt löpning hade lett till överansträngning i bäckenet. Lite läskigt men med massage och stretchövningar och hjälp med magövningar är det nu bättre och jag hoppas jag kan fortsätta springa snart! Min kompis sa för länge sen att hon rekommenderade ett besök hos John C men jag tänkte typ "äh, jag kan göra det sen…". Så rekommenderar verkligen alla en sådan mammamage-konsultation.

 2. Suss

  Anonym: om du har ont i ryggen och bäckenet ska du absolut inte springa. Rekommenderar ett besök hos en mammamage-tränare eller sjukgymnast specialiserad på mammakroppen. Även om man inte känner av ngt i kroppen så kan det finnas överansträngning i bäckenet som ställer till det efter några månaders löpning.

 3. Anonym

  Toppen, behöver själv komma igång efter förlossning. Men hur gör du nu när det är så mörkt på kvällarna? Ska du springa ute i vinter också?

 4. Anonym

  Superinspirerande och bra inlägg! Jag satt just och funderade över hur i helskotta jag ska lyckas träna nu när jag ska börja jobba efter föräldraledigheten. Kommer ju bara längta hem till min unge! Men jag undrar – får du inte ont av löpningen ? Jag har ännu lite ont i ländryggen och bäckenet sen förlossningen och så känns det som att jag typ skulle vara rädd att kissa på mig eller nåt. Tycker kroppen känns så annorlunda efter förlossning och graviditet

  1. JOHANNA KAJSON

   Nej jag har inga känningar i rygg och bäcken och med mammamage och knip så är jag helt återställd på den fronten med kisseriet :). Men jag får ont inuti magen av endometriosen och snittet men det ska vara okej, ser förstör liksom inget även om det inte är så trevligt när det gör ont. Men har du ont i bäcken ska du nog INTE springa, då behöver du nog försiktigt träna upp rygg och bäcken med mammamage och andra styrkande övningar istället <3

 5. Anonym

  Superinspirerande och bra inlägg! Jag satt just och funderade över hur i helskotta jag ska lyckas träna nu när jag ska börja jobba efter föräldraledigheten. Kommer ju bara längta hem till min unge! Men jag undrar – får du inte ont av löpningen ? Jag har ännu lite ont i ländryggen och bäckenet sen förlossningen och så känns det som att jag typ skulle vara rädd att kissa på mig eller nåt. Tycker kroppen känns så annorlunda efter förlossning och graviditet

 6. Frida

  Detta sättet verkar så bra. Kanske ska dra igång detta efter jag blivit frisk?
  Måste man börja på 12? Sprang lite i somras ca 25-30min varje gång. Men det kanske är det som är grejen ? Att träna upp sig från grunden liksom? Eller tänker jag fel? Tanken är alltså att springa 12 min och vara hemma. Inte gå en liten stund efteråt? 😊 Ursäkta alla frågor 😅 Tack för en bra blogg! Du inspirerar!