Citat från er jag bär med mig – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Citat från er jag bär med mig

Foto av Dayfotografi
 
 
NI ÄR VÄRDLENS BÄSTA BLOGGLÄSARE! Så många fina ord som trillade in igår, så många som var tacksamma att jag berättade ärligt om både ups and downs (försöker ju göra det så gott det bara går men ändå behålla peppigheten här inne) och SÅ många peppiga citat jag tar med mig. Här är några favoriter jag bär med mig idag skrivet av just er:
 
 
“Du gör så gott du kan och det räcker.” 
 
 “Vi är fler som har dessa dagar då man bara gråter och undrar om man någonsin ska känna sig som sig själv igen. Men den tiden kommer!”
 
“Alla passar inte för att jobba med en liten bebis (möjligt att du gör det, bara inte just idag)”
 
“Du är så positiv, en härlig frisk fläkt helt enkelt! För att man ska fortsätta kunna vara det så tror jag att man måste få ha dåliga dagar och tycka att allt är skit. Man blir inte en sämre mamma eller människa för det, även fast det kan kännas så!”
 
“Vi gör vårt bästa och som alla så fint har kommenterat så är vi så många som känner igen oss i tuffa dagar. Foten i stigbygeln, tack för att du påminner.”
 
“Du måste verkligen ta hand om dig, äta är A och O för att orka. Jag vet precis hur det känns att vilja bli av med alla gravidkilon på en gång, men det kommer, det kommer! Var snäll mot dig själv.”
 
“Vissa dagar är det helt ok att be de positiva tankarna fara å flyga, en får helt enkelt fånga upp dem igen en annan dag när en har mer ork.”
 
 “Trots att du är otroligt glad och tacksam över att Charles finns hos er så får man ha dåliga dagar och vara ledsen över att det gör ont, att kroppen inte är som innan, det betyder inte att du är mindre tacksam för er fina kille.”
 
“Det är bara tre månader sedan ert lilla underverk kom till världen det är inte så konstigt att kroppen inte återhämtat sig ännu. Ha inte för höga krav på dig själv när det gäller kroppen. Du kommer återhämta dig och hitta tillbaka till dig själv!”
 
“Tre månader eller tre år. Man gör så gott man kan.”
 
 “Strunta i samhällets förlegade ramar och må bra, och njut av tiden du är i nu. Du kommer knappast se tillbaka på denna höst och tänka: “så synd att jag vägde några kilo mer då, annars hade tiden varit perfekt”?? “
 
“3månader är ingenting för vikten, kilona komma gå ner. Ingen ide att ens ställa sig på vågen redan.”
 
“Min man (eller jag) fixar grund till kalla matlådor i kylen, tex ris och quinoa. Sen ska alltid rökt lax eller skinka finnas i kylen och sallad.”
 
 
 
 
Sista tipset är ju riktigt smart, just kalla matlådor! Vi lagar ju knappt någon mat här hema så det där med matlådor är ännu jobbigare för mig men igår tog jag tag i reservplanerna och köpte hem Felix fryspajer att ha i kris. Brukar försöka ha en krisplan men hade inte hunnit handla hem ordentligt efter helgen på vift. Andra saker jag funderar på som ni tipsat om är att skita i vad BVC-sköterskan sa om sittdel och byta efter Frankrikeresan (då är Charles över 4 månader) samt om vi kanske ska köpa en ny, bättre bärsele. Vi fick vår på köpet av Maxi Cosi och den hatar Charles, han kanske älskar Babybjörns om jag har tur?
 
Fick den här kommentaren som gick rakt in i hjärtat angående just att byta till sittdel trots att BVC säger nej:
 
“Jag hörde en kvinna på tv (med adekvat utbildning) som sa “alla barn är inte gjorde att vara spädbarn”. Och det bara föll så rätt att få höra det. Min grabb höll huvudet stadigt när han va tre veckor. Han drog sig till sittande när han va fem veckor. Han vill barskåp och stå eller sitta med stöd. Han vill konstant prata prata prata. Han är inte hemma i spädistiden. Han vill uppåt framåt och fort! Så jag tror att du kan ta beslut själv kring din son och ER situation. Om du vet hur länge du ska vara ute så vet du också hur ni färdas bäst. Det tog emot som tusan att sluta med liggdel för jag hade en drömbild av promenader med min lilla bäbis. Men han är inte en liten sort helt enkelt. “
 
Den där sista meningen tog jag till mig – “Det tog emot som tusan att sluta med liggdel för jag hade en drömbild av promenader med min lilla bäbis. Men han är inte en liten sort helt enkelt.” Det är nog fan en stor del i varför jag inte vill byta. Att jag vägrar ge upp min drömbild av långpromenader med liggdelen. Men man ska ju GÅ MED BARNET i vad hen vill, inte sträva emot. Och Charles är ju precis hur tydlig som helst med att han hatar liggdelen så varför lyssnar jag inte? Drömbilder är lite farliga i såna här situationer, alla barn är olika och man får hänga med på just sitt barns upptåg. Det är ju det som är så spännande!
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jessica

  Underbart inlägg! Testa dig fram BVC går ofta efter boken men alla barn passar inte in i deras "mall" precis som resten av livet är vi alla individuella! Vill passa på att tipsa om ergobaby som är en ergonomisk sele för både mamma och barn. Barnet sitter i grodposition, vår lilla kille somnar alltid i den! Har varit min räddning under vagnen länge nu! Många kramar

 2. Sarah

  Hej Johanna!

  Jag har en liten son på snart sex månader som inte heller gillade liggdelen, har precis bytt till sittdelen men den verkar han tyvärr inte heller gilla. Så det är nog vagnen som sådan:).
  Vill dock tipsa om bärselen 360 från ergobaby, vi hade en annan sele innan men den gillade han inte men denna tycker han verkligen om. Den är ergonomisk både för bärare och barnet och kan användas tills barnet väger hela 15 kg och i fyra olika position. Lycka till!

 3. Elin

  Ja! Byt till sittdel! Vill också tipsa om en dyna som heter Inovi. Finns på nätet o babyproffsen bla. Den är ergonomisk och hur bra som helst! 😄 du är grym! Kram

 4. Elin

  Ja! Byt till sittdel! Vill också tipsa om en dyna som heter Inovi. Finns på nätet o babyproffsen bla. Den är ergonomisk och hur bra som helst! 😄 du är grym! Kram

 5. Anna J

  Känner igen det här. Min tjej och C är födda samma dag och hon skrek så hon knappt fick luft i vagnen (0-100 på 5 sek). Tog jag upp henne tystnade hon, lade jag sedan ner henne började det om igen. Blev helt knäckt. Tårarna kom, svetten rann längs ryggen och stressen fick hjärtat att galopper. När hon var 2,5 mån bytte jag till sittdelen. Vips så kan vi gå promenader och hon sitter och tittar nyfiket tills hon somnar. Förstår din känsla med liggdelen. Jag försökte tänka att hon ligger i framkant i sin utveckling och kräver mer stimulans haha 😉 Så är det nog med C med. Testa! Vi åker knappt bil på vardagarna så jag tänker att det blir samma sak som om vi åkt bil som om hon "sitter" i vagnen 1-2 h per dag.

  Kramar!

 6. Madelene

  Hej!

  Vi alla har våra skitdagar, tycker det är jobbigt och man skulle kunna slita av sig håret bokstavligt talat
  men man slutar aldrig älska sitt barn för det. Det ena utesluter inte det andra.
  Vi alla är den bästa mamma för våra barn som man kan vara och vill bara skicka massa pepp till dig Johanna och alla läsare som känner igen sig.

 7. Lisa B

  Men vilket fantastiskt i lägg med pepp och positivitet. Många kramar från läsare här, underbart att se.

  Så glad att jag kunde hjälpa med citat om att inte vara en liten sort. Det kan ju vara så otroligt förlösande att höra en sån där sak som vara faller sig så rätt i tiden. Något man kanske själv vet, men måste få höra utifrån också. Heja på med allt i din vardag. Du skriver så ofta peppande roliga grejer om er kärleksfulla vardag. Så pass att jag gjorde en överraskningsfödelsedagsvecka (typ längsta ordet!) åt min man när han fyllde 30 i augusti! Det va succé och helt inspirerat av dig!!

 8. Mikaela

  Den där kommentaren satte ord på vad jag kände med min lilla vagnvägrare. Min första dotter älskade liggdelen och kunde lätt sova där i tre-fyra timmar. Vi gick milslånga promenader och stannade för en kopp kaffe ibland. Min tvåa har aldrig gillat liggdelen, hon bara skrek och skrek och skrek. Men hon skulle ju ligga i liggdelen till minst 6 månader så är det ju. Till slut fick min kille nog och sa åt mig att byta till sittdelen, jag älskar honom! Helt plötsligt kan hon sitta vaken i vagnen och vara toknöjd och hon sover som en Gud i sin Inovi-dyna! Köpte dessutom ett sånt där bumperskydd med "lappar" på som hon älskar att pilla på!

 9. Nina

  Du kan ju bulla upp med kuddar o annat och inte ha det i översta sittläget vår vagn har fullt ryggläge på sittdelens som jag brukar dra ner till när hon är trött men annars har jag mellersta där hon typ halvligger o ändå kan se allt. Promenaderna blev så mycket bättre när vi bytte och jag gick precis som du för länge önskar nu i efterhand att jag bytt tidigare. Det ska ju vara mysigt och rogivande att gå ut på promenad inte tungt och jobbigt!

 10. Nina

  Du kan ju bulla upp med kuddar o annat och inte ha det i översta sittläget vår vagn har fullt ryggläge på sittdelens som jag brukar dra ner till när hon är trött men annars har jag mellersta där hon typ halvligger o ändå kan se allt. Promenaderna blev så mycket bättre när vi bytte och jag gick precis som du för länge önskar nu i efterhand att jag bytt tidigare. Det ska ju vara mysigt och rogivande att gå ut på promenad inte tungt och jobbigt!

 11. Emelie

  Så många fina ord! Det är du som känner Charles bäst och märker du att sittdelen inte funkar så säger han ju ifrån är ju värt att testa! Känner så igen mig med gravidkilona men tänker med att man behöver inte stressa bort dom men fy vissa dagar vill man bara krypa ner i sängen igen. Kan tipsa om ergobabys 360 bärsele den är riktigt bra! Jag har en del problem med ryggen men med den går det bra att bära för mig! Fast bär dock inte så ofta min tös ligger hellre i vagnen. Tänk så olika barn är! Stor peppkram till dig ❤️

 12. Linda

  Hej Johanna! Var i samma sitts som dej när det gäller bebis och vagn! Var inget som funka bra hos oss heller nu är min dotter 1 år och har väll lärt sig gilla läget:) men mitt tips på bärsele är Ergobaby! Bästa bästa!! Super lätt att ta på och av mjuk och härlig Barnet sitter i "grodställning" har räddad mej så många promenader! Hadet fint och njut av att Lill killen vill vara nära!

 13. Malin

  Vår kille är ungefär lika gammal som C och har också hatat sin liggdel från första stund! Det som fungerar är att sätta babyskyddet på vagnen, då kommer han upp och kan se lite mer och jag kan ta långpromenader! Har även testat att lägga ner han babynest i liggdelen och lägga honom på sidan i det och det fungerar ibland 🙂

 14. Tess

  Men så rörd jag blev av alla fina kommentarer du fick igår! Heja oss allihopa!

  Innan vi fick vår bebis trodde jag att jag skulle älska spädbarnstiden… För jag hade en idé om att jag skulle gå låååånga promenader i ro och göra den där affärsidén till verklighet. Men med en spädis som inte alls vill sova på dagarna eller ligga i vagnen…. Ja, inte så lätt och ja, det har stressat mig. Först nu efter tre månader börjar njuta, när jag kan släppa MIN förväntan lite mer… Jag älskar vår krabat så att det hör ont, men samtidigt, nej jag njuter inte till 100 av spädbarnstiden. Och det är ok.
  Se bara till att sätta dig och fin familjs välmående i första prio nu. I längden är det enda som är viktigt. Du kommer ha många år med roliga fantastiska uppdrag med ditt företag och hur kul det än är, så kanske det är trixigt att få ihop nu. Eller så går det galant. Bara du kan avgöra, eller nej, ni som familj kan avgöra. Ibland kör jag på i 180 och då behöver min man stoppa mig, för jag ser inte själv att jag är på väg att köra slut på mig själv.

  Du har säkert vänner du kan låna en bärsele av för att testa, annars har vi en babybjörn one du skulle kunna låna ngn dag eller två (bor i Vasastan) så du inte köper grisen i säcken. Ta hand om dig nu! /Från en som tänkte promenera kl 9…. Men som fortfarande sitter i pyjamas med bebis på armen som inte vill sova, trots trött deluxe…

 15. Lisa

  Jag tycker du kan byta nu om du vill. Vad är skillnaden att sitta i bilstolen eller i babysittern mot att sitta i sittdelen? Varför är det just i vagnen man ska ligga ner när det går bra att sitta överallt annars?? Det är ju inte så att han ska sitta där i flera timmar per dag. Nä köp en Inovi-dyna och prova. Vår BVC sköterska tipsade en mamma med en vagnhatande bebis att byta när vi hade mammagrupp i våras och då var hennes bebis typ 3,5 månad. De där BVC-sköterskorna är BRA, men de vet inte allt. Experten på din bebis är DU.

 16. Lina

  mycket klokt! Dessutom förundras jag över hur folk förlitar sig på "bvc" – som att bvc är en enhetlig instans vars ord är lag… Bvc består ju av MASSA olika (oftast) kvinnor med MASSA egna och olika tankar och åsikter som är långt ifrån alltid professionella. Jag och mina vänner har fått liks många olika bud där som vi har barn.

  Så, angående liggdel har MIN sagt att barn säger ifrån när dom inte orkar. Är dom nöjda i sittdel så har dom knappast ont. Och dessa ord är ju lag nu, ellerhur? ☺️

  Du är fantastisk, både som mamma och person! 😘😘😘😘

 17. Malin

  Åh vad många ärliga berättelser om hur livet bakom kulisserna kan se ut! Även om man vet att det inte är så undrar man ibland om det bara är hos mig det kan vara så… Jag gillar uttalandet om att "han är inte en liten sort helt enkelt" och väljer att dra det steget längre. JAG kanske inte är en liten sort. JAG kanske känner mig mer bekväm i mammarollen när barnen är lite större. Jag älskar mina barn och har gjort från dag ett men har insett att spädbarnstiden och mammaledigheten var fin på alla sätt och vis men tiden som kom sen är fantastisk! Det kan vara så stressande när folk säger "njut av småbarnstiden, den kommer aldrig igen"! Så sant, man ska alltid njuta av och leva i nuet men tiden efter den första tiden var för mig så mycket bättre 🙂 Stor kram till dig ♥