Varför en barnvälsignelse? – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Varför en barnvälsignelse?

På lördag är det dags att fira att vår älskade Charles äntligen är här! Vi pratade mycket om dagen då vi skulle få fira vår barn i skumpa med nära och kära när vi höll på med IVF:en så förutom att vi ska hålla en barnvälsingelse med fika så kommer vi ha kräftskiva på kvällen med Charlesbubbel och Smålandsöl. Tänk förra året när vi hade vår stora kräftskiva på innergården med party till 04, som vi längtade efter dig då Charles!
 
Kräftskivan 2014
 
Många av er har frågat varför vi ska ha en barnvälsignelse och inte ett dop och svaret är rätt enkelt, vi vill att han själv ska få välja om han vill gå med i svenska kyrkan eller ej. Ett dop har ju ingenting med namnet att göra som man kan tror utan ett dop går ut på att barnet “blir Guds barn” och skrivs in i svenska kyrkan. Vi tror snarare på att alla barn som kommer till världen redan är Guds barn och att det inte krävs ett dop för det – däremot vill vi gärna hälsa honom välkommen till jorden och välsigna honom – precis som vi välsignade vårt äktenskap under vigseln. Rickards pappa kommer hålla i välsignelsen för Charles och vi har fått lov att vara med och utforma lite mer runtomkring i cermonin för att göra det mer personlig. 
 
Vi kommer t ex skriva löften till Charles, precis som vi skrev våra egna löften till varandra. Det kändes naturligt att ge honom löften också och extra fint att vi kan väva in det i cermonin. Rickards syster kommer sjunga, mamma kommer läsa en text och Charles gudföräldrar/faddrar kommer få läsa något också. Det blir en fin eftermiddag! 
 
Hur tänker ni kring dop, barnvälsingelse och namngivningscermoni?
 
Alltid spännande att höra andras tankar…
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anonym

  Hej!
  Vi har just fått en dotter och planerar för en "välkommenfest"/namngivningsceremoni i vår trädgård. Då vi förmodligen ska ha festen i augusti tänkte vi också avsluta kvällen med en kräftskiva, precis som ni. Har du bloggat om detta? Hittar inget inlägg 🙂 Hade varit kul att läsa hur ni upplevde det.
  Tack för en trevlig bloggsida! Mvh Anna

 2. Anonym

  Hej!
  Vi har just fått en dotter och planerar för en "välkommenfest"/namngivningsceremoni i vår trädgård. Då vi förmodligen ska ha festen i augusti tänkte vi också avsluta kvällen med en kräftskiva, precis som ni. Har du bloggat om detta? Hittar inget inlägg 🙂 Hade varit kul att läsa hur ni upplevde det.
  Tack för en trevlig bloggsida! Mvh Anna

 3. Anonym

  Hej!
  Vi har just fått en dotter och planerar för en "välkommenfest"/namngivningsceremoni i vår trädgård. Då vi förmodligen ska ha festen i augusti tänkte vi också avsluta kvällen med en kräftskiva, precis som ni. Har du bloggat om detta? Hittar inget inlägg 🙂 Hade varit kul att läsa hur ni upplevde det.
  Tack för en trevlig bloggsida! Mvh Anna

 4. Angelica

  Vi valde att ha en namngivelse åt vår son. Ingen av oss är troende och vi har dessutom valt att gå ur kyrkan. Som du säger så tror vi också på att sonen ska få bestämma själv om han vill tillhöra kyrkan eller inte när han blir äldre.

 5. Hanna

  Jag är inte döpt och är inte troende heller, när jag föddes tyckte min mamma att det skulle vara mitt beslut när tiden var inne. Jag tycker i stort sätt likadant. Min man är katolik så det har varit många turer fram och tillbaka om barnet vi väntar ska döpas eller inte. Samma när vi gifte oss, borgerligt eller kyrkligt, blev borgerligt med en katolsk välsignelse i slutändan (= båda nöjda;) )
  Just nu lutar det åt att barnet kommer bli döpt för att vi bor i ett katolskt land, Irland. De bästa skolorna och ca 80% av landets skolor drivs av kyrkan och för att ens ha en chans att komma in måste man vara döpt. Sedan vill vi inte att vårt barn ska bli utanför när det är dags för kommunion och konfirmation, eller riskera bli mobbad för att vara annorlunda som h*n redan kommer vara med utländsk mamma och en halv engelsk pappa (han blev mobbad i stort sett genom hela skoltiden för att hans mamma är engelsk..) Så för oss har det inte med religionen eller familjetraditioner att göra utan försök att göra uppväxten smidig. Smidig är inte rätt ord men får inte fram ordet jag vill ha, ligger på tungan :/
  Men inget är bestämt än och vi kommer förmodligen diskutera detta många gånger till.
  Er barn välsignelse låter som en jättebra idé, hoppas ni kommer få en fin dag!

 6. Madde

  Åh va underbart det låter, när jag och min Sambo väl får barn så kommer vi nog ha en namngivelsecermoni istället och inte döpa, ingen av oss är direkt troende och det känns märkligt att döpa barnet då, vi är inte så mycket för allt prat om gud som det är på dopen.

 7. Therese

  Åh vad kul, jag ställde precis frågan till vardagsfesten på Instagram, med liten bebis är det svårt att hinna med att läsa sina favoritbloggar varje dag 🙂 Vår son är två veckor och vi har precis börjat fundera på om/hur/när vi ska döpa/välsigna honom! Ingen av oss är troende men jag tycker ändå att det kan vara mysigt och en fin tradition med ett kyrkligt dop 🙂

 8. EE

  Vi kommer döpa vår dotter, dock ej i kyrkan. Vi kör en brunch på Gripsholms värdshus och har även ceremonin där.
  Anledningen att vi valt dop beror helt och hållet på prästen, han vigde oss och är FANTASTISK! Inget prat om Jesus och Gud utan fokus på kärlek och glädje.
  Lycka till på lördag! 🙂

 9. Frida

  Tänker precis som dig, att barnet själv får välja om hen ska gå med i kyrkan eller ej.
  Vi hade en namngivningsfest där vi också berättade lite om vår son, hur han fick sitt namn och vad det betyder. Sedan höll han mormor tal och hans farmor hade skrivit en dikt.

  Lite plockmat och fika gjorde det hela till en härlig tillställning. En trevlig grej där man har anledning att bjuda till kalas för släkt och vänner helt enkelt!

 10. Sara

  Vi håller på att planera en namngivningsceremoni just nu 😊 så kul att få bestämma själv hur ceremonin ska vara, jag och min sambo är inte troende och vill att vi lilla skatt ska få bestämma själv senare i livet hur hon vill göra med sin tro om hon vill döpas eller inte. Kram 😊

 11. Emelie

  Vår lilla Ebba ska döpas i början på oktober! Känner att vi vill ha ett dop! Hon kommer dock vara 4 månader då vi har varit lite sega med att ta tag i allt 🙂 tycker det är bra att det finns fler alternativ än dop o var o en gör som den vill 🙂 min syster hade namngivning för sina barn det var fint det med 🙂

 12. Johanna

  Vad är innebär välsignelse mer exakt? Är det religöst likt ett dop dock utan han kommer med i svenska kyrkan?
  Vi kommer inte döpa av samma orsak som ni, hon får välja själv sedan 🙂

  1. johannakajson
   JOHANNA KAJSON

   “Barnvälsignelse är en tradition i de kristna församlingar, samfund och kyrkor som utför troendedop i stället för att döpa spädbarn. Syftet är att barnet själv, när det blir äldre, ska kunna ta ett eget beslut om troendedop.

   Barnvälsignelsen som ofta sker i församlingens mitt, under söndagens huvudgudstjänst, är en handling som går tillbaka på Jesu handling då man förde barn fram till honom för att han skulle välsigna dem. (Luk 18:15-17)

   Barnvälsignelsen är inte jämförbart med bruket att döpa spädbarn, utan är ett sätt att tacka Gud för det nyfödda barnet och önska lycka och välgång för det. Detta utan att ge barnet en religionstillhörighet eller medlemskap i församling.

 13. Sara

  Vi hade ett Namnkalas för vår Sander. Vi höll i en egen liten cermoni genom att vi pratade om namnet lite och presenterade faddrarna m.m.mycket trevligt och mysigt!