Johanna Kajson

”Det är inte bara mensvärk!”

 
Ni som följt min resa sedan jag fick min diagnos endometrios och genom ofrivillig barnlöshet-kampen vet att detta ämne ligger mig varmt om hjärtat! Det tog 8 år från första akutbesöket där de misstänke endometrios tills att jag fick min diagnos – helt absurt! Så myckket sjukdagar, smärta och kommentarer om att jag var överkänslig som sa att jag hade så ont som jag hade kunnat slippa! 
 
Därför är jag så glad att någon lyfter frågan – den 17 augusti lämnas en namnlista över till politikerna för att belysa denna sjukdom och jag hoppas verkligen att ni är med och stöttar denna frågan, det skulle betyda så oerhört mycket för mig! Skriv på här och gå superenkelt med i den digitala manifestationen här.
 
 
THE STORY

200.000 livmoderbärare i Sverige har den kroniska sjukdomen endometrios. 

Livmoderslemhinnan – endometriet — blöder en normalt sett ut vid menstruation,  men ibland blöder den baklänges via äggledaren ut i buken där celler från slemhinnan kapslas in och skapar en kronisk inflammation — endometrios. Detta skapar för många drabbade en extrem smärta, både innan, under och efter menstruation, cystor på äggledare och äggstockar, sammanväxningar mellan organ som kan skada dem. (Detta är bara några av de många symptom som en endometriosdrabbad ofta lider av)

Om endometriosen upptäcks i tid så att den kan behandlas. Det går inte att bota den men det går att lindra symptom och komplikationer. 

Om det inte vore så att livmoderbärarna inte blir tagna på allvar med sina symptom inom vården så att det inte tar 7 —10 år att ställa diagnos. 

Men det gör det.

Livmoderbärare har lidit nog i det tysta om sin mens och menssmärta!

 

Vi kräver förändring nu. Vi vill att: 

– Socialstyrelsen sätter upp nödvändiga nationella riktlinjer för att kunna säkerställa rätt vård i hela Sverige! Konkreta riktlinjer med särskilda krav på kunskap inom vården.

– Särskilt forskningsstöd skall ges för att hitta både orsak och symptom för endometrios – och i det långa loppet hitta bättre behandlingsmetoder.

– Endometrios ska vara en obligatorisk del av sexualundervisningen i skolan. Unga måste få kunskap om sjukdomen och därmed kunna få rätt vård i tid. Det ska finnas tillgänglig information och kunskap hos skolhälsovården, gynekologer, ungdomsmottagningar och kvinnoavdelningar över hela landet. 
 

Skriv under och hjälp oss att höras!

/Maria Henriksson — Period, i samarbete med Endometriosföreningen Sverige, Endometriosforum Sverige, Endometrios i Sverige, Mensen, Medsystrar, 2.6miljonerklubben”

 

Den här namninsamlingen lämnas över till Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström personligen 17 augusti kl 14.00 — din underskrift skapar förändring!

 

 

Som sagt, skriv på här och gå superenkelt med i den digitala manifestationen här.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    Åh vad bra! Äntligen!!! Jag har själv diagnosen och får inte riktigt den hjälp jag tycker Jag borde få…
    Jag fick dock diagnosen ganska snabbt, så det är jag glad för! 😊

  2. Suss

    Så lustig, tittade på intranätet på företaget jag jobbar för och såg en profilbild på en kvinna. Tänkte, men herregud vad jag känner igen henne, efter ca 10min slog det mig. Det är ju din mamma, som brukar figurera på bild här i bloggen 🙂