Svar om Kejsarsnitt – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Svar om Kejsarsnitt

 Medan jag jobbar på med en förlossningsberättelse (har inte hunnit sätta mig och skriva ett enda ord ska jag erkänna, det har varit en liten Mr Mini Charles som varit för mysig att mysa med men snaaart ska jag komma loss…) så får ni svaren på era frågor kring kejsarsnittet:

 

 

Fråga:

”Oj, vi ska göra ett sista vändningsförsök imorgon annars blir det planerat snitt nästa vecka. Hela grejen med kejsarsnitt skrämmer ju en, operation, bedövning osv. Fick du kateter insatt och gjorde det ont? Hur kändes det med bedövningen i ryggen? Vilket är ditt bästa tips för att peppa upp sig själv innan och att inte oroa sig för hur det ska gå? Hur har det gått med din infektion i magen? Tack för en fantastisk blogg!! // Jonna”

 

Hej Jonna, hoppas vändningsförsöket gick bra om det var det du önskade! På BB Sophia sätter de in katetern först efter ryggbedövningen så man känner ingenting. Jag vet däremot att de inte gör så på alla sjukhus utan att vissa sätter dem innan man går ner till operationen men vad jag har förstått gör det inte ont alls. Jag var faktiskt lite nervös när de skulle ta ut den för att det skulle göra ont men det kan jag lugna dig med att det gjorde det inte! Att sätta spinalbedövning i ryggen (de sätter den långt ner) tycker nog de flesta är lite obehaglit då man sitter på ett bord och kutar som en katt (så gott det går med en stor gravidmage) och samtidigt så vet man att de sätter en nål i ryggen men det känns som ett stick och är inte värre än blodprov och liknande. Se till att andas likt du tänkt genom en värk så du är så avslappnad som möjligt och be din partner hålla dig i handen och lugna dig. När bedövningen kickar in efter några sekunder så hjälper personalen dig att lägga dig ner direkt och så känns det lite varmt och ljummet längst magen och benen, inte läskigt utan mest lite konstigt.  Jag tycker du ska läsa det här inlägget om hur man bäst förbereder sig för ett kejsarsnitt, hoppas det lugnar och hjälper! Och infektionen är förhoppningsvis borta, jag har inte ont länge och har bara några dagar kvar på pencillinkuren – skönt!

 

Sen fick Jonna så fint svar av Sofia också – titta:

Jonna! Jag var lite orolig för både bedövning och kateter inför mitt snitt men det var absolut inga problem. Helt ärligt så kände jag inte katetern och bedövningen var bara ett stick. Sen var jag väldigt glad över katetern, för tanken på att ställa sig upp för att gå på toa gick ju inte ens 😉

 
 

 

 

Fråga:

”Hej! Hur känns allt nu, är det ömt? Gör ont? Hur ser snittet ut? Kan du bära, resa dig upp från säng mm? Hoppas infektionen ger med sig snabbt! Kram och grattis till C! Hanna”

 

Hej Hanna, jag var öm av infektionen men inte av snittet och jag kunde resa mig redan samma dag, gå ut och hämta kaffe och stå upp 40 minuter under Charles ultraljud dagen efter och efter 5-6 dagar tog jag mig försiktigt utanför dörren på superkorta promenader – jag är rätt säker på att jag hade varit betydligt mer på benen om det inte var för infektionen! Återhämtningen för själva snittet har gått galant. Jag kunde resa mig själv ur sängen redan samma dag men det var otympligt såklart några dagar, däremot ska man försöka att alltid resa sig från sidan med hjälp av att skjuta från med händerna så man inte använder magen alls – inte för att det gör ont utan för att vara rädd om sig. Bära Charles kunde jag göra nästan direkt och sen får man ju inte bära tyngre men jag hade kunnat bära betydligt mer om jag hade fått bestämma!

 

 

 

Fråga:

“Är det obehagligt? Jag som inte följt dig så länge undrar hur det kommer sig varför ni gjorde kejsarsnitt. Var det någon anledning till detta? Förstår om det är en känslig fråga och i så fall så strunta i denna fråga. Jag själv har också endometrios och oroar mig inför framtiden… Kram till dig och din lilla goding! Njut!!! / Frida”

 

Nej för mig var det inte speciellt obehaglit men jag är ju enormt van vid sjukvården, har varit i operationssalar innan osv så jag har full förståelse för att det upplevs som obehaglit för de flesta människor! Mitt bästa tips är att försöka läsa på innan så slipper man bli chockad av allt som händer för det går så himkla snabbt! Det finns massor av info om varför det blev kejsarsnitt till slut, om du går in under kategorin “gravid Mr Mini”, där är mycket kring endometriosen med så läs bakåt – inget känsligt för mig så läs och fråga om du undrar något!! Det bästa när man har endometrios är dock att föda vaginalt och de rådde de mig till in i det sista. Försök att inte oroa dig, det finns bra sjukvård för oss att få!

 

Fråga:

“Jag undrar lite hur det gick till efter att Charles var född. Har planerat snitt på BB Sophia på fredag, fick du ha honom på bröstet direkt? Och fick isf ha honom där tills snittet var klart? Och visst fick ni vara alla 3 på uppvaket? / Nathalie”

 

Åh när Charles var född var det så himla fint. Om barnet mår bra (fått igång lungorna som ibland kan ta lite längre tid) får man upp honom direkt på bröstet en stund, sen tar pappan med honom till barnbordet och klipper navelsträngen och sen kommer partnern och barnet tillbaka till dig så kan vem som av er ha hen. Och det är den vackraste bilden du kan tänka dig – när du ligger där och ser en dörr öppnas och din partner komma bärandes på ert barn mot dig!! Vill du ha tillbaka honom hos dig under resten av tiden som de syr ihop får du det direkt. Och alla tre är med hela tiden på uppvaket, då har du hen på dig. Lycka till, de är fantastiska på BB Sophia!!

 

 

Lycka till ni som har kejsarsnitt på G!!!!

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lisas

  Så himla härligt att det blev så bra! Tänk att man har så mycket oro inför och sen är det bara världens mest självklara upplevelse efteråt. ❤️

 2. Jonna

  Vändningsförsöket gick inte, men har planerat snitt på BF nästa vecka. Stort tack för svaret, känns lugnande! Ska in och läsa den där länken du tipsade om. Så fint av dig att ta dig tid att svara på våra frågor! Supersnällt! /Jonna

  1. johannakajson
   JOHANNA KAJSON

   Jonna, läs och förbered dig och försök se detta som ER förlossning. Välj musik, ha ett lugnande mantra som du och din partner kan säga när det känns läskigt och försök andas lugnt – jag tyckte kejsarsnittet var en fantastiskt fin upplevelse!! Lycka till <3