Johanna Kajson

Svar på Frågestunden – del 2

 Just det ja, vi hade ju en del 2 i frågestunden och den passar jag på att slänga upp nu när jag ska ligga still och ta det lugnt. Tusen tack för alla era frågor, vi får köra frågestund snart igen!

 

 

”Kan du inte berätta mer om ditt företag och vad du pysslar med för olika projekt (förstått att det inte endast är bröllop).”

 Självklart! Svårt att hänga med i alla olika delar jag jobbar med. Jag statade ju mitt bolag Kajson Event 2010 och ombildade till ett aktiebolag förra året så numera heter företaget Kajson Event AB. Under det namnet gör jag alla mina projekt och en del av dem ligger under andra varumärken för att göra det hela lite tydligare för kunderna. Jag jobbar dels mot företag och främst gör jag stora säljdrivande marknadskampanjer där vi t ex bygger upp en inredd monter på ett ställe där det finns mycket folk och där presenterar vi och säljer det erbjudandet min kund önskar. Främst är Bonnier en storkund som jag jobbar med återkommande och gör sommarkampanjer och julkampanjer och oftast har vi haft dessa på Gekås, Ullared. Därav mina många tripper dit! Det är också till dessa stora kampanjer jag oftast anställer folk, i somras hade jag 13 anställda och nu de senaste månaderna har jag haft 6 personer anställda. Det är ett kul projekt och jag har många års erfarenhet från både säljbranschen och eventbranschen så detta ligger alltid som en naturlig del i företaget.

Utöver det så brukar jag även ha företag som vill bjuda sina kunder eller anställda på en lite mer genomtänkt fest som kunder – t ex en sommarfest eller en julfest med en röd tråd och mycket branding med igenom hela festen. Detta var faktiskt det jag trodde jag skulle arbeta allra mest med när jag startade 2010 men målsättningen har ändrat i bolaget och jag styr hela tiden om efter hand som jag testar olika saker och lär mig vad jag är riktigt duktig på –  men även vad marknaden efterfrågar såklart!

Och sen har vi ju det som ni brukar vara mest nyfikna på och det som jag syns mest med utåt sett – bröllopen. Jag har  valt att hålla all bröllopsbusiness under namnet Great Weddings by Kajson Event – eller lite kortare Great Weddings. Här jobbar jag som bröllopskoordinator och har gjort det sedan 2010 och jag hjälper brudpar med hela eller delar av bröllopsplaneringen. Jag brukar även hjälpa andra leverantörer på bröllopsmarknaden att utveckla sina produkter, jag skriver då och då för olika tidningar och när tid finnes uppdaterar jag Great Weddings blogg eller Great Weddings instagram för att inspirera brudpar… (Det sistnämnda har jag dock valt att göra helt utan reklam eller annonsering så det ha varit svårt att få in det senaste året eftersom det blir gratisjobb som ska hinnas med på fritiden.) Numera driver jag ju även en podcast som heter Vardagsfesten – en pod om bröllop där nya avsnitt släpps varje onsdag.

 

Och sen finns där några små projekt som drivs vid sidan av hit och dit, ett hoppas jag på ska dra igång lite större under 2015 och  ett annat får jag ta tag i igen under 2016 när jag är tillbaka från mammaledigheten.

 

 

”Hur vågade du ta hela steget ut till att bli egen? Jobbade du extra vid sidan av först innan det rullade eller hur löste du det?”

 Jaa du, jag vet inte riktigt. När jag själv tänker tillbaka på det så fattar jag inte alls hur jag vågade! Jag hade ett fast jobb som säljkoordinator med en bra lön och bra varumärke i det stora bolaget jag arbetade på när jag efter en tids fundering bestämde mig för att säga upp mig och starta eget på heltid. Jag funderade ett tag på att jobba halvtid och försöka starta företag på resterande tid men kom fram till att om jag ska satsa så måste jag gå all-in. Annas blir det halvfokus, och halvdant.

Jag hade sparat ihop pengar själv från tidigare jobb som jag bestämde mig för att investera det första halvåret, jag räknade ut att jag skulle klara mig på de pengarna som min ”lön” under 6 månader utan att dra in en enda krona till bolaget – för det förstod jag ju att det skulle ta tid innan man lyckades tjäna pengar på sin dröm. Alla mina första uppdrag gjorde jag helt gratis för att visa vad jag gick för. Sedan var jag beredd att ta ett extrajobb vid sidan av om det krävdes och då tänkte jag att det var bättre att jobba timmar på t ex ett café eller i någon kassa än att vara insyltad som projektledare på ett jobb där jag redan hade jobbat enormt mycket övertid och hade svårt att säga nej. Bättre att bara  gå dit, göra det man ska under sina timmar och sen gå hem och driva bolag isf resonerade jag, och la all prestige åt sidan! Och det är VIKTIGT – att känna sig prestigelös när man testar sin dröm för man måste vara beredd på att misslyckas.

Och de första åren tog jag på mig uppdrag som kanske inte var exakt det jag hade drömt om men som gav pengar åt bolaget. Vissa uppdrag verkligen avskydde jag och grät över men jag sa hela tiden som ett mantra att ”det här är mina hundår – de behövs för att jag ska hitta rätt väg för bolaget” och jag la även här all prestige åt sidan. Och till slut lönade det sig och idag omsätter jag omkring 2 miljoner kronor varje år, ger välbetalda sommarjobb och extrajobb åt min personal och betalar ut löner på omkring en halv miljon kronor till anställda vilket jag tycker är coolt. Att kunna se till att andra tjänar pengar!

 

 

”Hur hanterade ni tiden mellan behandlingarna? Hur gjorde ni för att hålla modet uppe? Skapade det begränsningar i er vardag och hur hanterade ni det? Ibland känns det som att det är det enda man tänker på och att det hela tiden ligger i bakhuvudet. Man planerar hela sin vardag efter möjliga dagar, vågar inte resa bort, och lägger alldeles för mycket tid på google för att leta fram vad man borde undvika (t.ex. alkohol) eller försöka göra (t.ex. vitaminer) för att öka sina chanser…”

Det här är ju så olika för alla och jag kan bara berätta hur vi gjorde och tänkte för att vi skulle må så bra som möjligt. Jag tänkte inte på vad man inte skulle äta och dricka förrän samma dag som vi satte in ett befruktat ägg. Fram tills dess drack vi faktiskt extra mycket champagne lite för att ”passa på” och känna att ”det här kan vi minsann göra nu, mums!”. Men det är ju inte alla som rekommenderar det. Vi passade också på att resa så mycket vi bara kunde mellan varven för att orka – efter vårt första misslyckande tog vi pick och pack och åkte till Barcelona en helg bara för att vila upp oss. Det kan låta löjligt att ”trösta sig” med en resa till solen men det hjälpte faktiskt oss. Bort från allt – god mat, vin och värme och bara vi två i lugn och ro för att ladda om. Vi reste även med nässprayen eftersom man inte behöver göra så mycket tester då och när vi någon gång kikade på att planera en långresa längre fram så tänkte vi att våra liv måste fortsätta trots IVF-karusellen och om vi tajmar fel så får vi ta det då – antingen hoppa över IVF den månaden eller ställa in resan. Men visst sänkte vi kraven och flängande och ville mest bara vara hemma i lugn och ro, det är en påfrestning i sig att gå igenom IVF och springa på läkarbesök hela tiden. Sen började jag med Mitt val Kvinna under hela denna tiden eftersom där var folsyra i och jag tänkte ”varför inte”. Men annars åt jag och drack allt gott jag bara kunde 🙂

T ex så drack vi en hel flaska Bollinger här hemma och firade kvällen mellan äggplocket och insättningen i september, alltså den 10 september när vi hade fått reda på att där faktiskt blev ett guld-embryo denna gången som vi skulle få sätta in! Haha, tror inte alla gör så men vi ville bara fira allt vad  vi kunde och skåla in vad vi hoppades skulle bli den sista flaskan Bollinger på ett tag. Och så blev det ju!

 

 

”Hur lång tid fick ni vänta mellan de olika IVF-försöken? Försökt hitta info om detta men det verkar stört omöjligt! :)”

 Det beror på hur ens kropp återhämtar sig och om man ska göra långa eller korta programmet, därför det är svårt att hitta för det är så olika – allt från ett par veckor till 2 månader. För oss fick vi vänta olika mellan olika omgångar, bara tre veckor ena gången men nästan tre månader över sommaren eftersom min kropp inte hade återhämtat sig ordentligt direkt efter och sedan hade de sommarstängt på kliniken en sväng och när de öppnade igen tajmade vi inte med min cykel. Så det är otroligt olika (och otroligt frustrerande såklart!) .

 

”Var du nojjig över att gå runt med sprutor överallt? En petitess i sammanhanget men min första tanke när jag läste ditt inlägg”

Bra fråga!! Nej det var faktiskt ingen fara, dubbelkollar dock en jäkla massa gånger så jag hade men mig allt för man vill ju inte missa något så man sitter där och inte kan ta hela dosen.

 

 

Tusen tack för alla er frågor men också för att ni peppar och stöttar och skriver till mig att ni är glada att jag delar med mig och skriver öppet om detta. Min förhoppning är ju att det kan hjälpa fler och jag vet vad jag ville läsa om när jag var inne i IVF-snurran. All kärlek till er som fortsätter kämpa!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Therése

    Så härligt att du verkligen tar dig tid och ger så "ordentliga" svar. Jätteroligt att läsa både vad gäller jobb och att du delar med dig av er, faktiskt privata, resa. Det inspirerar och hjälper många!