Recept på världens godaste lussekatter – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Recept på världens godaste lussekatter

Jag fick frågan på instagram (följ mig vettja, heter johannakajson där) om jag inte kunde lägga ut receptet på de makalöst goda lussekatterna jag bakade – självklart kan jag det!
 
Ingr:
1 gram saffran
2 msk rom, glögg eller någon annan mumsig sprit (vatten går också såklart)
50 gram jäst
175 gram rumsvarmt smör (hemligheten är äkta smör, inte milda)
5 dl rumsvarm mjölk (även här är hemligheten 3% istället för lättvariant, mums!)
2 dl socker
1/2 tsk salt
800 gram (ca 13,5 dl) ekologiskt vetemjöl
 
Man kan såklart köra milda, lättvarianter osv men för världens godaste recept så kör man all in på varenda onyttighet – det är ju bara jul en gång om året!
 
 
Så här gör du:
 
1. Ställ fram smör och mjölk så det blir rumsvarmt under tiden du förbereder saffranen. Blanda sedan saffran med 2msk av någon spritsort, jag tog förra årets Blossa-glögg igår och det blev super!. Låt det stå och dra 30min
 
2. Smula jästen och skär smöret i små bitar ner i bunken innan du blandar i mjölken och saffransblandningen på medelfart så jästen löses upp av bara farten.
 
3. Tillsätt socker, salt och mjöl och kör på hög fart i 10-15 minuter – det är här magin verkar! (Jag brukar börja med ca 8dl och köra det själv och sedan lägger jag på 1dl efter hand för att känns efter när degen har rätt konsistens. Den ska börja släppa från bunken men inte vara helt hård när det jäser – kör på magkänsla eller mått. Vilket som passar dig!)
 
4. När degen gått varm hundrasjuttioelva varv tar du ut bunken och lägger en julig bakduk över. Välj någon fin som du blir glad av att titta på, nu får du nämligen inte röra degen på en hel timme! (OBS! Passa på att provsmaka degen innan duken åker på!)… Jäs i 1h
 
5. Baka ut till 30-40 lussekatter (beroende på storlek) och lägg på plåtar med bakplåtspapper – och så på med duken igen för att jäsa i 30 minuter denna gången – gärna lite längre om du orkar vänta… (Nu behövs 2 eller 3 fina juldukar såklart – en till varje plåt)
 
6. Sätt ugnen på 225 grader och pensla lussekatterna med ett uppvispat ägg. Gillar du russin så peta i dem med (men kom ihåg att blötlägga dem först så de är mjuka – annars drar de åt sig den mumsiga vätskan i bullarna så de blir lite torrare! Eller kör helt utan russin som jag!)
 
7. Skjuts in i ugnen i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
 
 
 
Ät en 10-15 stycken när de är alldeles ljumma och nybakta! Mums, mums, mums!!
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.