Frågor om bröllopskoordinatoryrket – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Frågor om bröllopskoordinatoryrket

Frågor om bröllopskoordinatoryrket

Jag fick ett mail från Michelle som läser sista året på floristlinjen och gjorde ett arbete om bröllopskoordinatoryrket. Hon ställde fem frågor och jag tänkte dela med mig till er av mitt svar till henne.

1:a Hur arbetar du? Har du några anställda?
Jag driver mitt eget bolag som heter Kajson Event. Det är ett eventbolag och därigenom arbetar jag med flera olika saker –bland annat som bröllopskoordinator i Great Weddings by Kajson Event. Jag har inga anställda men det hände att jag tar in extra personal till större event, det är dock ytterst sällan då jag gillar att skapa allt själv.


2:a Lever du på att vara bröllopskoordinator eller jobbar du även med något annat vid sidan av?

Jag lever på mitt eget bolag men i det är jags om sagt inte bara bröllopskoordinator, i Sverige är det inte så pass stort än att anlita en bröllopskoordinator och därför fungerar det inte att arbeta med bara det på heltid. I mitt bolagarbetar jag även som festfixare för företag (såsom konferenser, julfester, sommarfester, kick off osv) samt som frilansande projektledare och säljchef. När jag frilansar är det nästa som jag är anställd av de bolag jag arbetar med men istället för att få lön så fakturerar jag dem.

3:e Har du fast lön eller får du provision?
När man har ett eget bolag, i mitt fall en enskild firma, så har man aldrig fast lön utan man får ut ungefär hälften av den summan man fakturerat och det blir ens lön. Att ha en liten egen firma gör oftast inte att du känner bättre än om du är anställd men du får så mycket annat som frihet, helhetsansvar, kvalitetssäkring och sånt. Vill man tjäna riktigt bra pengar är detta inte rätt bransch –här ska man vara av kärlek till yrket!

4:e Är arbetet eftertraktat? Är det svårt att få arbeten?
Arbetet som bröllopskoordinator är enormt eftertraktat men svårt att genomföra i Sverige. I USA genomför nästan inget brudpar ett bröllop utan en bröllopskoordinator medan i Sverige så är det ansett som ”lyx” att ha råd att lägga pengar på en koordinator –något som tyvärr är lite fel uppfattat. Genom att ta hjälp av en bröllopskoordinator kan man få bättre priser, besparingstips, spara tid och få nya kreativa idéer som kan vara unika men även billigare än om brudparet själv bokar en gård och planerar allt själva. De pengarna bröllopskoordinatorn kostar sparar oftast brudparet in på att denne är så pass duktig på att förhandla ner priser eller ta fram andra alternativ. Jag drömmer om att arbeta som bröllopskoordinator på heltid en vacker dag men det tar nog några år till innan Sverige är moget för det. En annan aspekt som gör att det anses ”dyrt” att anlita en bröllopskoordinator eller festfixare i Sverige privat är att momsen är så otroligt hög här. Varje brudpar som köper en sån här tjänst måste dessutom betala + 25% för moms, det är mycket pengar som brudparet oftast hellre lägger på annat och det är ju tyvärr pengar jag inte får en spänn av. Min förhoppning är att de sänker momsen på såna här tjänster framöver.

5:e Gör du allt själv? T.ex. Hår, smink, klänning och mat eller har du bara en specificerad sak?
Nej jag gör inte allt själv, jag tar in specialister på varje sak –om man ska stå brud vill man ha ett proffs på hår och smink till exempel, men jag arbetar med superbra specialister som hjälper brudparet med det bästa som finns på marknaden. Mitt arbete är oftast rätt administrativt, att vara kreativ och ta fram idéer, förhandla  priser, planera körschema inspirera brudparet. Det är inget glamouröst arbete utan snarare ett administrativt arbete med 90% framför datorn, 5% på plats att bära tunga grejor, bygga miljöer, hänga lyktor eller annat och de sista 5% ungefär är kreativt myspys. Jag ÄLSKAR att pyssla så finns tiden viker jag gärna både servetter och vigselprogram själv till brudparet eller klipper och klistrar ihop små skyltar. En gång stod jag på knä på ett bord och knöt upp rosor en och en i ett tak med sytråd och till slut hängde det säkert 50 handupphängda rosor vackert i tältet medan jag haltade därifrån med kramp i benen. Trots det är det ett av mina bästa minnen!


Jag med de röda rosorna i bakgrunden från ett franskinspirerat bröllop 2010.

//Fröken Kajson

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.